Eija Pii
27.5.-21.6.2015

Vaihtuva magneettikenttä

Olen maalannut ja tehnyt puupiirroksia, vuorovuosin. Studio AARNIin tuon uusimpia puupiirroskollaasejani. Teen myös installaation pienemmistä ns. ' välitöistä', jotka ovat syntyneet revittyjen väripuupiirrosten palasista uudelleen sommiteltuina.

Tämä neljännesvuosisadan mittainen matka puupiirrosten ja värien maailmaan on opettanut minulle paljon sekä omasta rajallisuudestani, että puun ja japaninpaperin mahdollisuuksista luovassa ilmaisussa.

Puun luonne , sopivasti 'vastustelevana', tuntuu minulle sopivalta materiaalilta. Kuvaa aukileikatessa puu pelkistää piirrustusviivan sopivasti rouheaksi ja kuvan vedostaminen, niin kuin aina perinteisessä grafiikassa, kääntää alkuperäisen idean peilikuvakseen, mikä osaltaan tuo kuvaan oman yllätyksellisyytensä.
 Väri-ihmisenä kokeilin tietenkin myös väripuupiirroksia. Huomasin, että käyttämäni japaninpaperi ja transparentti väliaine, toisti kuvan myös paperin läpipeilikuvanaan, eli aukileikattua puulevyä mikaillen. Tämä puolestaan avasi uusia mahdollisuuksia. Aloin repiä koevedoksiani, ja huomasin, että läpikuultavat fragmentit tuovat uusia ulottuvuuksia kaksiulotteiseen kuvaan.

Uudelleenjärjestelemällä ja yhdistelemällä palaset, saatoin leikkiä väreillä, toistolla ja peilikuvilla. Saatoin yhdistellä palasia myös eri aikakausilta keskenään. Menetelmällä pääsin eroon myös kuvan 'kuvallisuudesta' ja saatoin rakentaa ja sommitella tiukan geometristen muotojen lomaan orgaanisempia muotoja.

Ihminen oli aiemmin läsnä useimmissa kuvissani. Eri tyypit käyvät vuoropuhelua keskenään. Saattaa olla, että samaan tilaan on päätynyt esim. nuorempi - ja vanhempi minäni. Toisilleen tuntemattomat tyypit tanssivat sulassa sovussa keskenään, hassujen hattujen bileissä tai viimeisellä lautalla kohti lopullista määränpäätä.

Viimeisistä kuvistani ovat ihmiset hävinneet. Tilalle on tullut tuunattuja orgaanisia konstruktioita, pyörteisiä hiidenkirnuja, portteja tuonpuoleiseen maailmaan, rakennelmiin katoavia jokia, jne. En aina edes itse tiedä mitä niistä syntyy. Saattaa olla, että tulevaisuudessa tartun taas pensseliin, ja nyt syntyneet kuvat toimivat uusien maalausten aihioina!


Eija Pii ansioluettelo


Siirry sivun alkuun