Anastasia Lobkovski
7.1.-1.2.2015

Miuwaawat -
orkideasaaren värejä ja värähdyksiä

Turkoosin kupliva valtameri ympäröi saarta. Se vaihtaa väriä monta kertaa päivässä. Valtamerellä on oma tahto ja hurja voima, jonka edessä ihminen on muurahainen. Usva nukkuu vihreiden vuorten päällä. Se verhoaa sademetsän salaisuuksia. Hiljaa, kuuntele… sademetsä on täynnä ääniä! Auringonlasku värittää rannalla kävelevän naisen. Miksi naisella on täällä - keskellä ei mitään, hieno hame, kampaus ja punaiset hanskat? Katson lumoutuneena.

Valokuvat ovat syntyneet spontaanisti, kannoin kameran reissussa mukanani ja näkiessäni erityisen hetken - sumun, hahmon tai valon otin kuvan. Kaikki mikä näkyy on totta. En muokkaa valokuvia jälkeenpäin. Kuvaajana tehtäväni on löytää oikea hetki olemalla läsnä ja auki.

Asuessani Taiwanissa matkustin pienelle alkuperäiskansan asuttamalle saarelle (Orchid Island), joka on nimetty orkideoiden mukaan. Paikassa ei enää kasva orkideoita ja ihmiset joutuvat elämään pelon sävyttämää arkea. Saarella on vuodesta 1982 säilötty Taipowerin ydinvoimaa, ilman alkuperäiskansan suostumusta. Siihen aikaan, kun jäte tuotiin saarelle, alkuperäiskansan kielessä ei ollut edes sanoja ilmaisemaan ydinvoimaa. Paikassa on useita taifuuneja ja maanjäristyksiä vuodessa. Miksi ihmiset joutuvat elämään pelossa, jätteen vieressä, joka ei edes kuulu heille?

Silti elämä jatkuu, lapset sukeltavat valtameressä, aikuiset kalastavat, muukalaiset ihailevat upeita maisemia. Saaren asukkaat ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Hymyilimme paljon ja opin muutaman sanan arrow-aurinko, schimorrow-huomenna, miuwaawat -uida!Anastasia Lobkovski on Moskovassa syntynyt, nykyisin Espoossa asuva kuvataitaiteilija ja elokuvatekijä. Hän on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi joulukuussa 2013 Tila-aikataiteen osastolta Kuvataideakatemista. Anastasia Lobkovskin teoksia on ollut esillä mm. Taidehallissa Nuoret 2011 ja Nuoret 2013 näyttelyissä, Jyväskylän Taidemuseossa, sekä useilla kotimaisilla ja kansainvälisillä festivaaleilla kuten Arktisen Upeeta, Jyväskylässä; EMAF European Media Art Festivaaleilla, Saksassa; Reykjavik International Film Festival, Islannissa; Camerimage 2013, Puolassa; BFI London International Film Festival, Englannissa ja Seoul International Film Festivalilla Etelä-Koreassa. Lobkovskin teokset liikkuvat usein surrealistisissa sävyissä, pyrkien näyttämään todellisuudesta sen näkymättömän puolen.
Siirry sivun alkuun