Paula Puoskari
30.9. - 25.10.2015

STAGLIENON TIELLÄ

- jättiläisiä ja maalauksia

Staglieno on Genovassa oleva monumentaalinen veistospuisto ja hautausmaa. Näyttelyn nimi viittaa sekä tuon hautausmaan polkuihin että myös abstraktimmin kuolemantanssi-teemaan. Ammennan tulkinnoissani paitsi näistä yksittäisistä La Danza Macabra -monumenteista myös laveammin Genovan kiehtovien vastakohtaisuuksien - äärimmäisen loiston ja himmeän rappion - merkeistä. Kiinnostuksen kohteeni ei kuitenkaan ole näkemieni teosten kopioiminen, vaan vaikutteiden etäännyttäminen ja yhdisteleminen niin, että niistä muodostuu teemojeni käsittelylle hedelmällinen alusta. Niinpä kuoleman puutarhaa vartioivat Staglienon koirani ovat ulkoisesti vain kaukaista sukua Chiossonen kokoelmien aasialaisperinteeseen kuuluville koirahirviöille - kuitenkin niiden tehtävä on perinteinen: suojella eläviä ja torjua pahan mahtia. La Danza Macabra -teema voi niin ikään symboloida monta muutakin elämän tai yhteiskuntapolitiikan vastakkainasettelua: valon ja pimeyden toistuvaa kamppailua vuodenajoista ja ihmismielestä - ja ehkä vertauskuvan kautta myös Suomi-neitoa hallitushumpan pyörteissä. Samalla tavoin Da Messinan vavahduttava Ecce Homo Palazzo Spinolassa oli sekin vain lähtökohta omalle sarjalleni jossa pohdin, voiko yhtaikaa nähdä pinnan ja sen alle: lihan, veren ja luut - ja mitä silloin näkee.

Aika Genovassa on kuin matka Thomas Mannin Taikavuorelle. Kiitos Taiteen Edistämiskeskukselle Genovan residenssioleskelusta. On menetys, että näin ainutlaatuinen, valtavirroilta piilossa oleva residenssikohde jouduttiin sittemmin lopettamaan.

Näyttelyn toinen osa on esillä huhtikuussa 2016 Galleria Koneessa, Hämeenlinnassa.


Paula Puoskari on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän on valmistunut Vapaasta Taidekoulusta vuonna 2008. Näyttely on hänen yhdeksäs yksityisnäyttelynsä ja lisäksi hän on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin eri puolella Suomea. Puoskari on Helsingin taitelijaseuran ja Galleria Huudon (Mehiläispesä ry) jäsen.


Paula Puoskari ansioluettelo
Siirry sivun alkuun