Maria ja Tommi Matikka - Together Forever Studio
28.10.-22.11.2015

VIDEO GAMES #2 - VOLCANO ROOM

Kolmen uuden videoteoksen kokonaisuus "Video Games #2 - Volcano Room"

Videonäyttely on jatko-osa Berliinissä Galerie Pleikussa heinäkuussa 2014 esitetylle "VIDEO GAMES" -näyttelylle, jossa kävijä johdateltiin elämän ja kuoleman syvyyksiin videopelimaailman kamppailuihin kutsumalla.


Maria ja Tommi Matikan videot tunnistaa visuaallisesti vahvasta ilmaisusta, jossa animoitu ja videoitu kuva yhdistyvät. Videot edustavat Suomen videotaiteen marginaalia toteutuksessaan ja runollisessa lähestymistavassaan elämän ilmiöitä kohtaan. He ovat tehneet yhteistyönä videotaiteellisia projekteja vuodesta 2008.

Arjen mystiikka on teoksiin usein yhdistetty sanapari.


1. Volcano Room / Tulivuorihuone (2015)
Ensiesityksensä saava n. 12 min. pitkä lyhytelokuva, joka nivoo yhteen menneisyyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Tapahtumat kiinnittävät katsojan runolliseen maailmanaikaan jossa yksilön matka kaiken kietovaan kauneuteen on tapahtumien keskipiste. Draamallinen osuus on kuvattu Utön saarella Suomessa. Katsoja kulkee 5-vuotiaan protagonisti-tytön kanssa läpi kolmen todellisuuden: animoitujen unikuvien subjektiivisen maailman, fantasian rajoilla keikkuvan realismin, sekä runomonologin avaaman muistikuvien tason. Hän todistaa ihmeellisiä asioita: Saari vetää hänet suloisuutensa lähteille, meren keskelle avautuu silta ja kuolleet hymyilevät.
Musiikista ja äänisuunnittelusta teoksessa vastaa Pyry Survo.

 

2. Anime Enigma(2015)
Toisessa ensiesityksen saavassa videoteoksessa looppaa japanilaisesta animaatiosta ponnistava hahmo, käsi kouristuneena aseen ympärille, suunnattuna katsojaa kohti. Käsinpiirretty tuskallinen hahmo on jumittunut kuvaan. Ääniraidan sijaan teoksessa on aseella uhatun katsojan ajatuksia tekstitettyinä mietteinä. Teos tutkii tosimaailman ja fiktion välimaastoa: mikä on se taiteen luoma tila jossa katsomme olevaista kuin kuvastimesta, itsemme paljastaen?

 

3. Beautiful Poison VS. Angel Eyes (2014)
Nainen ja mies kamppailevat tai tanssivat keskenään. 5 min. kestävässä videossa henkilökohtaiset paikat ja tunnelmat luovat ympäristön kombat-henkiselle rakkaustaistelulle. Teos yhteisen elämän vaikeudesta, periksiantamattomuudesta ja rakkauden suuresta taistelusta.


Tommi ja Maria ovat pitäneet useita yksityisnäyttelyjä ja mm. opettaneet kokeellisen videotyöskentelyn työpajaa Senegalissa Turun taiteilijaseuran taiteilijaresidenssissä.

Tommi (kuvataiteilija AMK) oli mm. AV-Arkin 10 levitetyimmän videotaiteilijan joukossa vuonna 2013. Hänen videoitaan on ollut monilla videofestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla, myös muutamissa kilpasarjoissa. Tommi on useinmiten vastuussa myös teosten äänimaailmoista.

Marialla (kuvataiteen MA) mustavalkoisen työskentelyn ytimessä on ihminen, teatraalisuus, installointi ja valot. Teokset ovat tunnetiloja jotka saavat muotokuvan muodon, ja joille on ominaista materiaalien, ja ideoiden, kolmiuloitteinen ja kollaasimainen yhdistely. Maria on usein vastuussa käsin piirretyistä animaatio-osuuksista, kuten myös yhteisistä käsikirjoituksista. Kuvataiteilijapariskunta asuu ja työskentelee tällä hetkellä Espoossa.


Tommin ja Marian ansioluettelo.

Taiteilijapariskunnan kotisivut


CV_English - Tommi & Maria

Website Together-For-Ever-Studio


Siirry sivun alkuun