Henri Hagman
25.11.-20.12.2015

Goethen synty munasta Jazz

Abstrakti värimaalaus. Raskautetut, turpeat kaksi sanaa. 15 vuotta sitten opiskeluaikanani astuin tuolle houkuttelevalle alueelle, ja siinä kävi kuten Tor Arne ilmiötä luonnehti: ovi lyötiin perässä kiinni. 15 vuotta sitten synnyin myös perheenisäksi, ja maalaus oli - nyt taas Rafael Wardin sanoin - kallis ammatti. Kultaakin kalliimpi.

Taivaanrannan maalarin pyhä tehtävä ja oikeutus olemassaololleen: saada ihmiset näkemään kauneus harmaan arjen yksitoikkoisuudessa. Edelliset 9 sanaa ovat Heinrich Ilmari Raution. Uuden keksiminen on pinnalista ja spektaakkelia merkityksessä viihde. Traditio sen sijaan nakuttelee arkkityypin ympärillä, tunnetun uudelleen tekeminen on paluuta ajattomaan aikaan.

Joskus tuntuu, että reippaasti esittävä havaintopohjainen maalaus olisi maalausta omimmillaan ja vapain assosiaatioprojektiosta, tulkinnan tasoista, harhoista. Figuratiivisesta maalauksesta puuttuu kuitenkin katsojan subjektiivinen vapaus, maalari on siinä kuin emo joka oksentaa valmiiksi pureksitun ruuan katsojan suuhun / silmään.

Se on abstraktiin maalaukseen, johon katsojan mieli voi toviksi laskeutua kuin Narniaan. Maalauksen musiikki ui silmäaukoista sisään ja assosioituu aistialueelta toiselle. Katsoja sisäistää maalauksen paratiisia lihaansa, ja pian koko maailma on hänelle maalaus. Ja taidetta hän tarvitse ei enää.


HENRI HAGMAN / BIO

Taidemaalarinalku Henri Hagman muutti Helsingistä Lappiin 10 vuotta sitten. Sieltä käsin hän kirjoitti kirjan Taiteen tarkoitus - taiteeseen kätketty ihmisen utopia ja sen toteuttaminen (Taide 2011). Tämän jälkeen Hagman on opettanut Lapin yliopistossa monenlaisia maalaustaiteeseen liittyviä asioita. Hän on pitänyt parisenkymmentä yksityisnäyttelyä, esimerkiksi Tm-galleriassa, Taidesalongissa, Galleria Titanikissa ja Aineen taidemuseossa.

Hagman on kirjoittanut 10 vuoden ajan myös kritiikkejä ja muita juttuja, esim. Taide-lehteen. Hän on toiminut mm. Taidemaalariliiton ja Vapaan Taidekoulun hallituksissa. Hänen teoksiaan on mm. pohjoissuomalaisten taidemuseoiden ja Valtion kokoelmissa.


Näyttelyä on tukenut Lapin taidetoimikunta.
Henri Hagman ansioluettelo.

Siirry sivun alkuun