Heini Nieminen
3.8. - 28.8.2016

Heini Nieminen: City Animals, osa eläimille rakennetusta installaatiosta, dokumentointi riistakameralla.

City Animals / Animal Cities
Dokumentaatioita & installaatio eläinten muutosta kaupunkiin


Maailmanlaajuinen villieläinten invaasio kaupunkeihin ja ihmisten läheisyyteen on noussut usein otsikoihin viime vuosien aikana. Käsittelen tätä ristiriitaisia tunteita aiheuttavaa teemaa rakentamalla eläimille "harjoituspaikkoja", asumuksia ja juhlapöydän, joissa ne voivat opetella elämistä ihmisen luomissa oloissa. Tutkimuspaikka sijoittuu äitini takapihalle, joka on "rajamaata", siinä elävät niin ihmiset kuin eläimetkin. Asumuksista rakensin eräänlaisen tarkkailualueen. Riistakameran avulla seurasin, tutustuvatko eläimet asumuksiin tai ottavatko niitä kodikseen ja miten juhlapöydässä ruokailu sujuu.

Lähestymistapani ajankohtaiseen asiaan voi näyttäytyä humoristisena, enkä käsittele suoranaisesti aiheeseen liittyviä uhkia ja ongelmia, mutta asia on silti huolestuttava. Eläinten tulo lähipiiriin voi tuntua äkilliseltä ja odottamattomalta, mutta ihmisen toiminta on hiljalleen edesauttanut tätä muuttoa kaupunkiin kavennettuamme eri tavoin villieläinten elinalueita. Puolivakavin mielin ajattelen, että installaatio toimii harjoitustilana eläimillä, jotka hiljalleen tarvitsevat valmennusta kaupunkiin muuttoa varten. Toisaalta taas keinotekoiset olosuhteet pyrkivät muistuttamaan niin eläimille kuin meillekin, miten erilainen ja luonnoton ihmisten rakentama ympäristö on villieläimille, ja että niiden olisi parempi kai pysyä sieltä poissa. Ja loppujen lopuksi myös kysyä sitä, miksi tällainen ilmiö kasvaa ja mitä voisimme tehdä eläinten luonnollisten elinolojen kohentamiseksi.

Koska kaupunkieläin teema on maailmanlaajuinen ilmiö, pyysin New Yorkissa asuvaa unkarilaista taiteilijaystävääni Katalin Teschiä pohtimaan aihetta yhdessä maailman suurimmista metropoleista. Teschin ääni-installaatio käsittelee kommunikoinnin haasteita meluisassa ympäristössä. Suurkaupunkiin muuttavien eläinten kuin ihmistenkin tulee sopeutua ympäristön ja löytää uudenlaiset, juuri siinä paikassa toimivat kommunikointitaidot.

Näyttelyä ovat tukeneet, Taiteen edistämiskeskus ja Kaakkois-Suomen taidetoimikunta.


BIO
Heini Nieminen, (-79) on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä Suomessa ja osallistunut moniin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. 2015 Nieminen osallistui Venetsian Biennaalin viralliseen rinnakkaisnäyttelyyn Jump Into the Unknown yhteistyössä Anna-Lea Kopperin kanssa.

Nieminen on ottanut osaa viime vuosina mm. LAM 360, Land Art Biennaleen Mongoliassa, Artisterium 7, International Contemporary Art Exhibition and Art Eventsiin, Tbilisissä, Georgiassa, Sculpture by the Sea, Bondiin Australiassa ja Mäntän Kuvataideviikkoihin.

Heini Nieminen CV


Heini Nieminen: City Animals, osa eläimille rakennetusta installaatiosta, dokumentointi riistakameralla.


Heini Nieminen: City Animals, osa eläimille rakennetusta installaatiosta, dokumentointi riistakameralla.

Siirry sivun alkuun