Kimmo Ylönen
25.10.-18.11.2017


suurenna

Kimmo Ylönen, "Kaikkihärkä", puuveistos ja pahvimallit. 158x210x260 cm, 2012 - 2017.


Kaikkihärkä
Kimmo Ylönen on Paraisilla, Norrskatan saarella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija.

Se on härän kokoinen ja muotoinen kaappi. Sen kyljet ja kupeet avautuvat. Sen sisälle kätkeytyy keskiaikaisiin karttoihin sekä Giotton ja Fra Angelicon maalauksissa esiintyvään arkkitehtuuriin perustuva Jerusalemin kaupungin malli. Kortteleissa piilottelee myös oman elämän matkamuistoja. Kaupunki pystytetään näytteille veistoksen hyllyille ja siitä aukeaville tasoille.

Ensimmäinen luonnos on päivätty tammikuulle 2012. Viimeksi kuluneen viiden vuoden ajan härkä on ollut työhuoneen ruhtinas. Muilta töiltä ja matkoilta Ylönen on palannut sen ääreen. Onpa härkä ollut matkoillakin mukana. Piirrustukset ja pienoismalli on tehty Tuulensuun ateljeetalossa Viitasaarella. Taloja Ylönen on rakentanut taiteilijaresidensseissä Balilla, Kreikassa, Italiassa ja Makedoniassa. Temppeli syntyi Mäntässä, tammikuussa 2017.

Härkä on lukemattomien myyttien eläin. Se on myös eläin jonka ihminen kuohi ja valjasti vetämään auraa. Se on juhta vankkureiden aisoihin.

Jerusalem on 3000 vuotta vanha. Se on moneen kertaan tuhottu ja jälleenrakennettu. Se on kolmen maailmanlaajuiseksi levinneen uskonnon pyhä kaupunki, ainoa jonka uskotaan olevan olemassa myös taivaassa. Se on vanhan maailman keskipiste, jonka ympärille kartat hahmoteltiin. Se on jaettu ja jatkuvasti jännitteinen. Toisaalta myös kiivaimmat ääriryhmät joutuvat siellä elämään rinnakkain.

"Lastaamalla Jerusalemin kaupungin härän selkään, pyrin toisaalta ymmärtämään historian kokonaisuuksia, toisaalta veistämään näkyväksi kokonaisen maailmankuvan muodostamisen vaikeuden."


BIO

Kuvataiteilija Kimmo Ylönen (s.1970 Ylöjärvellä) asuu ja työskentelee Norrskatan saarella ulkosaaristossa. Ylönen valmistui taidemaalariksi Kankaanpään taidekoulusta 1996. Nykyisin hänet tunnetaan suurikokoisista puuveistoksista ja ympäristötaiteesta. Osaamisen ja uskalluksen rajoja Ylönen koettelee monitaiteellisissa työryhmissä.

Siirry sivun alkuun