Elina Aho
28.2.-24.3.2018

Elina Aho, Kosketus I, 41 x 48 cm, öljy tekonahalle, 2017

BODY DIALOGUES
maalauksia

Teemallisesti työskentelyni kytkeytyy ruumiillisuuteen, eletyn kehon kokemukseen, naiseuteen, psykoanalyyttiseen ajatteluun, todellisen ja imaginaarisen maailman kohtaamiseen maalauksen tai piirustuksen pinnalla, luovaan ajatteluun vapaana assosiaationa ja unenkin kaltaisina outouksina. Työskentelyni keskiössä on materiaalisuus ja värit ja olen kiinnostunut, miten maali ja hiili voivat tuoda kehon sisäistä ja subjektiivista kokemusta yleiseksi. Voiko maali olla kuin kehon neste ja lihallisuus? Mitä kehon fragmentit kertovat? Miten havaittu maailma muuntuu abstraktioksi? Millaisia mielleyhtymiä, merkityksiä ja tunteita eri materiaalit sitovat itseensä? Työskentelytyylini on hetkessä elävää ja nopeaa, sekä sarjallista.

Koen maalauksen ja piirustuksen eräänlaisena jäljenjättämisenä - pohdin, mitä merkitsee jälki, minkälaisen jäljen jätän. Työskentelyssäni yhdistyvät niin aistihavainnot vahvana lähtökohtana kuin intuitiivinen työskentely materiaalien, valon, värien ja työvälineiden maailmassa. Taiteellisen työskentelyni keskiössä on havainnon kehollisuus ja moniaistisuus, sekä piirustuksen ja maalauksen tapahtuma, ele ja jäänyt jälki.

Olen kiinnostunut abstrahoidusta kehollisesta kokemuksesta. Lähtökohtana on lisäksi maalauksen ja piirustuksen välinen dialogi, abstraktion ja esittävän ilmaisun kohtaaminen, sekä viivan ja värin vuorovaikutus. Työskentelyssäni vuoropuhelua käyvät myös kokeellisuus ja traditio. Piirustuksen nopea, intuitiivinen ele ennen symbolista kommunikaatiota kohtaa maalin materiaalisuuden ja maalin abstraktina väripintana. Tärkeää on lisäksi kosketusaistin välittämä informaatio, liikkeen energia ja rytmi ja näiden heijastuminen jätettyyn jälkeen.

Työskentely kytkeytyy Glasgow´ssa 2012 aloittamaani taiteelliseen tutkimusprojektiin Extended Body - Gesture, Action, Trace, joka käsitteli ruumiillisuutta ja fyysisyyttä piirtämisen ja maalaamisen tapahtuman, eleen ja jäljenjättämisen kautta, tutkien myös jäljenjättämisen automatisointia.

Tavoitteenani on uskaltaa maalata sielusta ja ruumiista käsin. Haluan koskettaa ihmisten tunteita ja ravistaa sielua - ja tuoda maailmaan kauneutta, energiaa ja vapautta, sekä oman äänen ilmaisuoikeutta.


Elina Aho (s.1981) työskentelee kuvataiteen (maalaus, piirustus, liveperformanssi), aikuistaidepedagogiikan ja organisaatioiden taidelähtöisen kehittämisen parissa. Koulutukseltaan hän on taiteen maisteri (The Glasgow School of Art 2012) sekä psykologian maisteri (Helsingin yliopisto 2006).

Elina on toiminut kuvataiteilijana monialaisissa hankkeissa kuten ilmasto-opetuksessa 2015-2016, Helsingin kaupungin nuorena taiteilijana 2014-2015, Helsingin kaupunginmuseon Kehollinen kaupunki- yhteisötaideprojektissa 2015 sekä erilaisissa esitystaiteellisissa projekteissa eri alojen taiteilijoiden kanssa. Elina opettaa kehittämäänsä Ruumiinkuvia-kurssia Kriittisessä korkeakoulussa ja Teatterikorkeakoulussa.

Elina on pitänyt näyttelyitä Suomessa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa (19 yksityisnäyttelyä, 39 yhteisnäyttelyä), sekä osallistunut residensseihin Lontoossa, New Yorkissa ja Kilpisjärvellä. Näyttelyreferenssejä mm. Galleria Jangva, Helsingin Kaupunginmuseo Sofiankadulla, Bermondsey Project Room (Lontoo), Triangle Arts (New York) ja The Lighthouse (Glasgow). Elina on Helsingin taiteilijaseuran, MUU ry:n ja Pro Soveltavan Taiteen ry:n jäsen.
Elina Aho Ansioluettelo
Elina Aho CV English
elinaaho.carbonmade.com
instagram: elinaahostudioElina Aho, yksityiskohta teoksesta Body traces, akryyli kankaalle, 2017

Elina Aho, Tactile I, Lontoo, 21x25 cm, sekatekniikka paperille, 2017
Siirry sivun alkuun
 

Elina Aho
28.2.-24.3.2018
Avajaiset 27.2. klo 17-19


Kitarakonsertti

Lauantaina 10.3 klo 13.00
Kitaristi Aapo Grönlund, klassisen musikin matinea, 45 minuuttia, maksuton.

Piirustusperformanssi 
Lauantaina 17.3 klo 13.00
Kuvataiteilija Elina Aho & tanssija Sami Rekola
n. 30 minuuttia, maksuton.

Pop up -croquis muotokuvia
Lauantaina 24.3 näyttelyn viimeisenä päivänä klo 14-16
Elina Aho piirtää kävijöistä pika-muotokuvia, maksuton.