Sanna Halme
28.3.-19.4.2018

Sanna Halme, Vakavapää, 120x95 cm, akryyli kankaalle, 2017

PATETIA

Avajaiset 27.3 klo 17-19. Tervetuloa!
Tanssija Liana Potila esittää pateettisen tanssin avajaisten yhteydessä.

Sanna Halmeen näyttelyssä on esillä maalauksia vuodelta 2017. Teemana on Patetia.

Kreikkalainen sana pathos tarkoittaa sieluntilaa, sielua koskevaa asiaa, asiaa joka herättää intohimoa ja tunteita. Sana tarkoittaa myös kärsimystä, epäonnista kokemusta, kokemusta ylipäätään. Kirjailija Friedrich Schillerin mukaan paatos taiteen kontekstissa viittaa inhimilliseen vapauteen ja voittoon taistelussa kärsimystä vastaan. Arkikielessa sillä tarkoitetaan ilmaisun voimakasta tunneväritystä, johon voi liittyä mahtipontisuutta tai intomielisyyttä. Pateettinen tapa ilmaista ja tuntea elämää ja mielenliikkeitä on kiinnostukseni kohteena.

Mitä on patetia laajemmassa skaalassa? Millainen on yhteiskuntamme eetos ja paatos, ajan henki, zeitgeist? Missä hengessä täällä kasvamme? Mitä uskomme, mitä nauramme? Missä hengessä valmistaudumme kuolemaan? Otammeko elämän vakavasti - ja kuinka vakavasti?

Pateettisuus ei ole muotia. Päinvastoin. Patetiaan taipuvaiset ihmisparat useimmiten tölväävät elämänsä säälittävällä tavalla hukkaan: elävät väärin, hölmösti, eivätkä siksi saavuta mitään. Pateettinen elämänasenne on vaarallinen niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisesti. Näin siis maailmassa, jossa menestyksen mittari on taloudellisten saavutusten lisäksi arvostettu paikka hierarkiassa. Pateettisuus on 1800-lukua. Dostojevskin romaaneissa saattoi kohdata vakavasti, pateettisella vakavuudella elämään ja kohtaloon uskovia henkilöitä. Mutta jo 1800-luvulla heitä haukuttiin idiooteiksi.

Omalta kohdaltani haluan nostaa paatokselle hattua. On etsittävä todellista merkitystä, syytä elää, olla olemassa. Matkan varrella saattaa törmätä johonkin, jonka tuntee munaskuissaan asti: elämä on patetian ylimestari.

Maalaukset ovat akryylimaalauksia kankaalle.


Sanna Halme on vuonna 2000 valmistunut kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee tällä hetkellä Turussa.

Ansioluettelo Sanna Halme
Kotisivu Sanna Halme


Sanna Halme, Cheerleader of the World, akryyli kankaalle, 130 x 100 cm, 2017


Hanna Salme, Elämä on Reuhu-Pekka, akryyli kankaalle, 120x105 cm, 2017

Siirry sivun alkuun