Päivi Hintsanen
8.8.-1.9.2018

Päivi Hintsanen, Sanaton kyyneltäjä, 27x27 cm pigmenttimustevedos, ed.30, 2016

Kyyneltarha‐näyttelyn kuvasarjoissa kyyneleet ovat esillä muodossa tai toisessa, puissa, taimissa, kimpuissa ja hedelminä; surun tummat, vihan punertavat, ilon hehkuvat ja onnen sädehtivät.

Tähän puutarhaan on ollut pitkä matka. Nimen Kyyneltarha kirjoitin luonnosvihkooni 2000‐luvun alussa, mutta kesti vielä hyvän aikaa ennen kuin pääsin istutusvaiheeseen. Erilaisten Kyynelpuu‐teosten kanssa työskentelin jotakuinkin kymmenen vuotta ennen kuin ensimmäinen puu alkoi työntää vartta: useista pienistä pigmenttisiirtoteoksista koostuva Hyvän ja pahan kyynelpuu ‐kokonaisuus muuttui hahmotelmasta suunnitelmaksi ja sitten kuviksi saakka vasta vähän aikaa sitten. Noin kymmenen vuoden ajan olen myös hahmotellut muita Kyyneltarha‐aiheisia kuvasarjoja, joista ensimmäiset valmistuivat vuonna 2012. Pääosin näyttelyn teokset ovat kuitenkin vuosilta 2016‐2018.

Kyyneltarha on muokkautunut päässäni niin pitkään, että sen ympärille on alkanut rakentua oma historiansa ja kulttuurinsa. Epämääräinen hahmotelma irtonaisista kyynelhedelmistä on kehittynyt monimutkaisemmaksi ekosysteemiksi ‐ puutarhaksi, jonka ytimessä kasvaa monien kyynelten suuri Hyvän ja pahan kyynelpuu, ja jonka varjoissa yhdeksän kyyneltäjää itkee kyynelsiemeniä. Sen lainalaisuuksia olen dokumentoinut muistivihkooni muiden kyyneliin liittyvien muistiinpanojeni lisäksi. Näistä vuosien huomioista ja merkinnöistä on rakentunut hiljalleen Kyynelpuutarhurin päiväkirja, jonka julkaisua juhlitaan näyttelyn yhteydessä Galleria Aarnissa Espoo‐päivänä lauantaina 25.8. klo 14.00.

Laajennan kokonaisuutta ainakin muutaman vuoden ajan uusilla teoksilla ‐ se täydentyy, kasvaa ja lakastuu, muuttuu ja rönsyilee, kuten mikä tahansa hieman villiintynyt puutarha. Useista pigmenttisiirtokuvista muodostuva Hyvän ja pahan Kyynelpuu on ehtinyt jo elää melkoisesti ensimmäisen kukintansa jälkeen, ja tuottaa jälleen uusia hedelmiä myös tähän näyttelyyn.

Näyttelyn kuvateokset ovat pääosin pigmenttimustevedoksia sekä sekatekniikalla toteutettuja pigmenttisiirtoteoksia, joissa yhdistyvät valokuva, piirtojälki ja maalaus. Kuvateoksiani on usein kuvattu surrealistisiksi, mutta itse olen kuvannut teoksiani mieluummin nimenomaan sanalla toiseus. En halua avata teosteni kuvamaailmaa selittämällä niitä liikaa. Itselleni yhtä tärkeä kuin teos itse, on sen tulkinta, jonka kukin katsoja tekee itse, ja haluan jättää sille tarpeeksi tilaa. Kuva on juuri sitä, mitä katsoja siinä näkee.


Jyväskyläläinen Päivi Hintsanen (s. 1970) on kuvittelija ja tarinankertoja. Hän aloitti taiteilijan uransa mediataiteen ja erityisesti nettitaideteosten parissa osallistumalla useisiin kansainvälisiin näyttelyihin 1990-luvulta lähtien. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hän on työskennellyt pääosin kuvateosten parissa, ja pitänyt yksityisnäyttelyitä lähinnä kotimaassa. Kuka tietää, mitä seuraavat kymmenen vuotta tuovat.


Päivi Hintsanen ansioluettelo

Päivi Hintsanen näyttely Galleria Aarni

Päivi Hintsanen näyttely Galleria Aarni
Kuvia näyttelystä


Siirry sivun alkuun