Jonna Johansson
8.3. - 1.4.2017

Jonna Johansson: Princess, öljy ja akryyli kankaalle,170x120 cm, 2017

This Is My Truth- Tell Me Yours
- maalauksia

Käsittelen teoksissani ihmisyyttä laajasti maalauksen ja maalausinstallaation keinoin. Kiinnostukseni ihmisyyden teemoihin muodostuu henkilökohtaisesta kokemuksesta. Työskentelylleni on tyypillistä teemakohtaiset projektit tai teossarjat.

"This is my truth - tell me yours" -näyttely pureutuu henkilökohtaiseen tarinaani, jossa päähenkilö on erityislapseni, Williamsin oireyhtymä-diagnoosin saanut Lilja.

Teossarjan maalauksissa tarkastelen erilaisuuden ja poikkeavuuden käsitteitä. Lisäksi kokemusta siitä, kuinka se näkyy ja vaikuttaa ihmisten ja perheen välisissä suhteissa ja kommunikaatiossa esimerkiksi pelon, häpeän tai ylisuojelun tunteina.

Maalaukset koostuvat sekä figuurimaalauksista että abstrakteista maalauksista sekä kahden tekniikan yhdistämisestä samalla maalauspinnalla. Figuurimaalaukset ovat henkilökuvia, kun taas "action painting"-roiskemaalaukset kuvaavat abstraktia käsitettä tietyn palan puuttumisesta (deleetio) kromosomista, ja miten olen sen käsitteen kokemuksen siirtänyt maalauspinnalle.

Tarkkaan maalattujen figuurimaalausten vastapainoja työstän spontaaneja roiskemaalauksia, joissa maali vaeltelee pitkin kangasta. Valuva väri kertoo tapahtumakulusta, mutta sinne tänne roiskittuna se taas kuvaa jatkuvuuden katkeamista.

Roiskemaalauksissa olen luopunut esittävyydestä ja toteutan pelkästään tunteiden kulkureittiä liittyen edellä mainittuihin teemoihin. Figuuri sekä roiskemaalaukset nivoutuvat kuitenkin yhteen, sillä roiskemaalauksissa kuvia korvaavat aistimusten tuotoksena syntyneet värinauhat.

Lähtökohtana oleva henkilökohtainen itsetutkiskelu etääntyy taiteellisen prosessin edetessä ja valmistuessa. Näin ollen taiteen merkitys saavuttaa katsojalle monimuotoisempia tasoja.


Jonna Johansson - Ansioluettelo
Jonna Johansson - Artist's statement

Jonna Johansson: Everyday Life Super Heroes, öljy, akryyli ja alkydimaali kankaalle, 120x110 cm, 2016


Jonna Johansson, I Had a Dream, öljy kankaalle, 130x100 cm, 2016


Jonna Johansson, Deletion 1, akryyli ja alkydimaali kankaalle, 130x150 cm, 2016


Siirry sivun alkuun