Mauri Olavi Keinänen
3. -27.9.2015

Isääni etsimässä

Taideteokseni "Isääni etsimässä" on valokuvainstallaatio, joka koostuu sekä itse valmistamistani mustavalkoisista valokuvista, että digikamerallani ottamistani kuvista, jotka on tulostettu.

Mustavalkoiset valokuvani otin kauan sitten Espoon sankarihautausmaalla ennen kuin vakavan sairauden takia lopetin papin työni jouduttuani kirkkopoliittisista syistä rankan työpaikkakiusaamisen kohteeksi.

Digikuvat puolestaan olen ottanut paljon myöhemmin viime keväänä Pietarissa Avtovon metron lähellä olevalta pieneltä sankarihautausmaalta.

Tämä taideteos on syntynyt sisäisestä pakostani etsiä vastauksia ja ymmärrystä kysymykseeni:
- Kuka isäni oli? Miksi hän oli sellainen kuin hän oli?


Isäni oli sotasankari, mutta saamansa mitalit hän piilotti häveten lukon taakse laatikkoon, eikä koskaan niitä rinnassaan pitänyt.

Isäni osallistui Talvisotaan vapaaehtoisena. Meillä kotona sodista ei puhuttu. Suureen ikäluokkaan kuuluvana myös minä olen saanut kantaa viime sotien raskaan taakan isäni sotatraumojen kautta. Sotien takia isäni antama kasvatus oli ankara ja väkivaltainen.

- Isää tulee ymmärtää, sillä hän menetti hermonsa sodassa, selitteli äiti.

Kristinusko juurrutettiin minuun jo äidinmaidossa, pyhäkoulussa ja seurakunnan poikakerhossa. Me asuimme Varkaudessa Joutsenlahden seurakuntatalolla ja kaikissa uskonnollisissa tilaisuuksissa sekä seuroissa jouduin olemaan läsnä.

- Isä tapoitko sinä siellä? oli pienen pojan kysymys.

Ja uskovainen isäni valehteli, ettei hän ole koskaan ketään tappanut. Mutta jälkeenpäin isäni kuoltua veljeltäni olen kuullut, että isäni oli viivytystaistelijana Kannaksella, että muut pystyivät perääntymään.

Installaationi on kunnianosoitus isälleni, jokaiselle viime sodissa kaatuneelle sekä jokaiselle sotaveteraanille, joka kunniakkaasti puolusti maatamme ylivoimaa vastaan.

Se ei ole sodan ihannointia, pikemminkin päinvastoin. Näyttelyyn olen asettanut myös isäni kirjoittaman pasifistisen tekstin. Ja samalla se on muistutus sodan tuottamasta kärsimyksestä ja kuolemasta.

Kuvat venäläisistä sankarihaudoista otin mukaan näyttelyyni, koska suomalaiset eivät ole niitä nähneet. En minäkään niitä Pietarissa asuessani nähnyt.

Mutta sankarimonumentteja Venäjällä olen nähnyt sitäkin enemmän, viimeksi korkeimman ja mahtipontisimman Moskovan uudessa Viktoriapuistossa, jonne on rakennettu Venäjän sankaruutta ylläpitävä kokonainen suuri museo. Ja kuitenkin kahdessa viime sodassa venäläisiä sotilaita kuoli kymmenen kertaa enemmän kuin suomalaisia sotilaita.


Mauri Olavi Keinänen on prosessitaiteilija. Prosessitaiteessa luomisprosessi on valmista taideteosta tärkeämpää. Hän käyttää kerronnan välineinä piirtämistä, maalausta ja valokuvaa. Hänen näyttelylistansa on vaikuttava, niin yksitysnäyttelyiden kuin ryhmänäyttelyidenkin osalta. Merkittävää ovat myös useat työskentelyjaksot ulkomaisissa taiteilijaresidensseissä.

Mauri Olavi Keinänen on espoolaisen Käki-ryhmän perustajajäsen ja osallistuu ryhmän toimintaan aktiivisesti.


Mauri Olavi Keinänen ansioluettelo


Siirry sivun alkuun