Niina Räty
KOHTA
    9.12.2009 – 3.1.2010

 

Maalaus ei lähde rakentumaan tuntemattomasta kuva-aiheesta, koosta tai muodosta. Lähtökohdan on oltava tuttu. Nyt esillä oleva maalaussarja on syntynyt itselleni läheisestä maailmasta, mieli- ja muistikuvista eri osoitteista ja paikkakunnista, joissa olen asunut ja elänyt.

Aloittaessani maalaussarjaa herkuttelin ajatuksella polusta, joka näyttäytyy samankaltaisena jokaisen elämässä. Tämän polun muoto on jaettavissa, mutta sen pysäkit ovat kaikilla erilaisia ja erityisiä. Maalausprosessin aikana uskoni perättäisten paikkojen ja tilojen muodostamaan jatkumoon kuitenkin pian mureni. Kuvaamani reitti olikin täynnä aukkoja ja maalauksissani esille nostamani tilat olivat vain hetkiä aukon pinnalla. Maalauksissa muodostuva tila pakenee kronologista, janalle asettuvaa ja ulkoa opittua ajatusrakennelmaa, jonka helposti luemme kuvana tarinasta, elämän kulusta.

Näin ollen maalausinstallaationi kuvaakin enemmän jonkinlaista odotuksen kokemuksellista tilaa, eikä niinkään tukeudu ajatukseen suoraviivaisesta etenevästä liikkeestä, jolla on alku- ja päätepiste.

Siirry sivun alkuun