Merja Nieminen & James Andean:
Re: **** Sitruuna ja meduusa I Re: **** A Lemon and a Jellyfish
    9.2.2011 – 27.2.2011

Installaatioteos ‘Re: **** Sitruuna ja meduusa´ tasapainoilee kaaoksen ja järjestyksen välillä. Se koostuu äänellisistä, tilallisista ja muodollisista elementeistä. Sattumanvaraisuus ja ennalta suunniteltu kohtaavat kun nämä elementit reagoivat toisiinsa ylittäen toistensa ja eri taiteenlajien rajat. Teos mahdollistaa joka kerta ainutlaatuisen ja arvaamattoman kokemuksen katsojakuulijalle. Ohjausparametreja vaihdetaan kuvan ja musiikin välillä ja ne määrittävät kumpi vaikuttaa kumpaan. Yksi kerrallaan tai monia kerrallaan. Ollaanko singulariteetissä vai moninaisuudessa, rihmastossa. Linkittyvätkö kaikki asiat yhtäaikaa jokainen toiseensa, vai onko tämä kuitenkin systeemi

perushierarkioineen. Ehkä äänet ja kuvat ovat tulossa joksikin ja muuttumassa koko ajan, ilman päätepisteitä. Ehkä nämä kaksi moninaisuutta operoi juurakkomaisesti, kasvamisen sekä valloittamisen kautta. Kuin vesakko. Koodatut kuvat tai animaatiot toimivat variaation ja laajenemisen kautta. Ne ovat irroitettavia elementtejä, liitettäviä, peruutettavia, muunneltavia, niillä on monia sisääntulokohtia ja loppuja ja niiden oma sisäinen logiikka. Kuvat ja musiikit vaeltavan yhdistettyinä omiin suuntiinsa, kokoelmana joka on ainutlaatuinen ja joka katoaa eikä synny enää koskaan uudestaan samanlaisena. Tilaprojisointi on reaaliaikainen tila. Se muodostuu tässä hetkessä, koko ajan. Tilan sisällä on kamera, jonka paikka vaihtuu. Ja musiikista tulee impulsseja kameran liikkeelle. Tässä kaikessa tärkeää on systeemi. Musiikkien ja kuvien muuttuvat yhteydet ja moninaisuus.

James Andean on muusikko ja äänitaiteilija. Hän on lähtöisin Kanadasta, mutta on työskennellyt ja asunut Suomessa viimeiset kuusi vuotta. Hän teoksensa sisältää elektroakustisia sävellyksiä ja konsertteja, improvisaatioita, installaatioita ja ääniteoksia. Hän opiskelee tällä hetkellä Sibeliusakatemiassa Musiikkiteknologian osastolla tohtorinväitöskirjaansa varten.

Merja Nieminen on kuvataiteilija, jonka teokset käsittävät installaatioita ja audiovisuaalisia konsertteja. Hän on opiskellut arkkitehtuuria ja mediataiteita. Hänen teoksissaan yhdistyy abstrakti animaatio, koodaus ja yhteistyö muusikoiden kanssa. Hän on viime aikoina työskennellyt Defunensemblen, Tapani Rinteen, Tuomas Norvion ja Pekka Kuusiston kanssa.

- - -

‘Re:**** A Lemon and a Jellyfish´ is a balance of order and chaos. The installation consists of sonic and spatial elements; the prescribed and the haphazard meet as elements react to one another, crossing the boundaries of art forms. Music steers visual elements in the digital space; projected animations drive the sonic elements. The installation provides the visitor with an opportunity to enjoy a unique and unpredictable experience. Steering

parameters are exchanged between music and images, variously defining which is influencing the other, and how; what affects what; which is primary and which secondary. Individually, or multiply - are we inside a singular event, or a multiplicity: inside a rhizome? Is each element linked to all other elements, or is there a tree-like hierarchy between them? Perhaps music and image are constantly becoming and changing infinitely, without visible results or end points. Perhaps music and image are operating by growth, rhizome-like; like a thicket of young trees. Coded images operate by variation and expansion. They are reversible elements, severable and convertible; they have

multiple entry and end points, and their own logic. The projected animation is a realtime space: it is constantly being rendered before your eyes; inside the space is a camera, whose location changes over time. Music acts as an impulse for the movement of the objects inside the projected space. Sounds and images are traveling in their own directions, interconnected, as a unique assemblage that is taking place only now and will never again appear in the same constellation.

James Andean is a musician and sound artist. Originally from Canada, he has been living and working in Finland for the last six years. His work includes electroacoustic composition and performance, improvisation, installations and sound works. He is currently pursuing a doctorate at the Centre for Music & Technology of the Sibelius Academy.

Merja Nieminen is a visual artist, working primarily with 3D imaging in both installations and live performance. Her studies and interests also include architecture, visual arts. Recent work has included collaborations with Defunensemble, Tapani Rinne, Tuomas Norvio, and Pekka Kuusisto.Voit jättää terveisesi taiteilijoille virtuaaliseen vieraskirjaan:
Siirry sivun alkuun
 

HUOM. Taiteilijatapaaminen Galleria AARNIssa sunnuntaina 20.2. klo 14.00-> Merja Nieminen ja James Andean esittelevät näyttelynsä ja kertovat teoksestaan.

Tarjoilemme virvokkeita. Tervetuloa!