Jari Jula
Kirjoitettuja värejä
    23.7.2008 – 17.8.2008

 

Näyttelyn nimi viittaa piirroksiin - niin tekevät myös näyttelyn teokset. Teokset jakaantuvat kahteen kokonaisuuteen, joista yhden lähtökohtana on maalaamisen sivutuotteena syntyneet väripaletit ja toisen päiväkirjamaiset muistikuvat välähdyksistä ja näyistä. Näistä fragmentaarisista lähtökohdista rakentuu teoksia, joiden aiheena on oleminen ja olemus. Paletin väriläiskiä yhdistää tietty maalaus, muistikuvia tietty elämä ja sen eläjä. Näillä elementeillä on kuitenkin vastakkainen ajan suunta: paletin väriläiskät ovat fragmentteja tulevasta, kun taas päiväkirjamerkinnät viittaavat menneeseen. Molempien myötä hahmottuu olemiseen sisältyvä parsiutuminen ja pirstaloituminen.

Ajan suunnan ohella myös ajattelun muodossa on eroavuuksia. Väripaletilla tapahtuu ei-kielellistä ajattelua. Päiväkirjamerkinnät, olkoonkin tässä tapauksessa lähtökohtaisesti kuvallisia, ovat olemukseltaan kielellisiä. Minulle molemmissa on kyse tunteesta, joka on aina preesensissä.

Piirtäessäni näyttelyn teoksia, joiden lähtökohtana on maalausteni paletit, syntyi vaikutelma erityisestä värin ja muodon yhteydestä. Kullakin värillä näyttäisi olevan sille ominainen muoto, johon se hakeutuu ollessaan vapaa esittämisestä. Nämä väritutkielmat ovat raottaneet verhoa värien mielenhämäriini heittämiin varjoihin.

 

Helsingissä 23.6.2008

Jari Jula

Siirry sivun alkuun