Markku Hakuri
KUOLEMANKUVIA
    29.4.2009 – 24.5.2009

 

Työskentelen tällä hetkellä kolmen tulevan näyttelyn parissa. Teosteni käsittelemät aiheet ovat kuolema ja ikuisuus - ääretön, rajaton ja tuntematon tila.

 

Olen vuosia harrastanut tähtitiedettä, tiedettä huikeista mittasuhteista ja käsittämättömistä ajanjaksoista. Tämä on asettanut perustan maailmansuhteelleni. Sellaiset kysymykset kuin mitä oli ennen alkuräjähdystä, laajeneeko maailmankaikkeus loputtomiin ja millainen on ääretön tila, ovat kuoleman ja ikuisuuden pohdintojeni taustalla. Kuoleman pohdinta asettaa meidät automaattisesti elämän peruskysymysten pariin. Kuolema on konkreettinen tapahtuma - elämän loppu, mutta se sisältää myös kysymyksen kuoleman jälkeisistä mahdollisuuksista, uuden elämän synnystä ja muodosta. Jälleen on siirryttävä laajempiin mittasuhteisiin. Milloin elämän mahdollisuus syntyi, paljonko tietoisuudessamme on jälkiä kehityshistoriastamme, mitä me todella muistamme, mikä on sielumme kohtalo? Kuulostaako pateettiselta?

Olette sydämellisesti tervetulleita katsomaan millaisia kuvia nuo kysymykset ovat synnyttäneet. Suosittelen Jörn Donnerin kirjan "Kuolemankuvia" lukemista. Häneltä otin näyttelyni nimen. Kirjasta välittyi kuoleman ympärille kietoutuvan arkipäiväisyyden ja jokapäiväisen elämän läsnäolo. Jotain sellaista haen kuvieni kautta.

Espoossa16.2.2009
Markku Hakuri
kuvataiteilija

Siirry sivun alkuun