Päivikki Kallio
Oletko sinä minun isäni?
    1.4.2009 – 26.3.2009

Installaatio ja videoelokuva
Suunnittelu ja ohjaus Päivikki Kallio
tekstit Marsa Luukkonen, ääni Eero Laakkonen

 

Näyttelyni käsittelee suuriin ikäluokkiin kuuluvan naisen elämänkohtaloa. Hän ei ole koskaan tavannut biologista isäänsä, vaan on elänyt ensin aviottomana lapsena, sitten äidin ja isäpuolen ja pikkusisaren muodostamassa, monimutkaisessa perhesuhteessa. Vierauden ja toiseuden tunne on leimannut koko elämää, tähän osasyynä on ollut myös vaikeus asettua perinteisen sukupuoliroolin rajoihin.

Teoksen nimi, Oletko sinä minun isäni? on lainaus tytön kysymyksestä, jonka hän esitti kaksivuotiaana tavatessaan tulevan isäpuolensa ensimmäisen kerran. Saman kysymyksen tyttö esittää videoelokuvan käännekohdassa, jossa hän tapaa ensimmäisen kerran jo kauan sitten kuolleen biologisen isänsä perhettä ja sisaruksiaan: "oletko sinä minun isäni?, isäni, jonka nyt 50-vuotiaana kohtaan paperilla, koska et koskaan halunnut tai voinut minua tavata". Elokuvan lopussa kysymys esitetään vielä kerran, nyt isäpuolen ja tytön valmistaessa yhdessä ruokaa. Tätä elävää tilannetta teos ehdottaa ratkaisuksi ja sovitukseksi tytön menneisyyden kanssa.

Oletko sinä minun isäni? käsittelee sitä, millaista syvästi ristiriitainen elämä voi olla, jos ja kun menneisyys ei päästä otteestaan. Se on rinnakkaisteos installaatio- ja videoteokselleni Olla perhe, 2007, jossa isä taas oli totaalisesti läsnä.

Oletko sinä minun isäni?- installaatio koostuu tilaa laajasti haltuunottavista veistoksista, jotka muodostuvat hajoittamalla muokattujen ja metallisiksi maalattujen huonekalujen osista. Huonekalujen pinnoilla on myös hiekkapuhallettuja valokuvia jotka osaltaan hahmottavat huonetilaa. Näkökulma on voimakkaasti yläviistosta, melkein lintuperspektiivistä. Itse tarina kulkee videoelokuvassa Oletko sinä minun isäni?, jonka kehyskertomuksena on todellisuudessa 2002 halki Suomen tehty ja kuvattu matka biologisen isän juurille.

Oletko sinä minun isäni?
DVD
Kesto 25 min
Suunnittelu, ohjaus, kuvaus, leikkaus: Päivikki Kallio
Tekstit: Marsa Luukkonen
Ääni: Eero Laakkonen
Kiitokset: AVEK

Siirry sivun alkuun