Eeva Nikkonen - muistonäyttely
valokuvia
    3.2.2010 – 28.2.2010

 

Eeva Nikkonen syntyi 1955 ja kuoli lyhyen sairauden murtamana tammikuussa 2008. Tämä näyttely on kunnianosoitus hänen elämäntyölleen valokuvaajana.

Eeva valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta 1983. Seuraavan vuosikymmenen hän kuvasi etupäässä Länsiväylä-lehdelle ja Aprill-jazzille. Näyttelyn valikoima koostuu kuitenkin kahdesta ääripäästä, varhaisista ja viimeisistä töistä. Mustavalkeat kuvat ovat 1970-luvun lopulta, ajalta jolloin Eeva aloitti opintojaan. Kuvien ihmiset ovat enimmäkseen läheisiä ystäviä. Kuvaustapa on tunkeilematon ja tasavertainen, kohteille itselleen tilaa antava. Värivalokuvat Eeva otti viimeisen elinvuotensa aikana. Tuulen, kasvien ja siementen hiljaisuudessa voi aistia elämän väliaikaisuuden sävyjä.

Näyttelyn ovat toteuttaneet Timo Kelaranta ja Sini Kelaranta, Eevan puoliso ja tytär. He ovat erityisen kiitollisia siitä, että se voitiin järjestää Galleria Aarnin kauniissa tilassa. Muutaman askeleen päässä on Espoon kuvataidekoulu, jossa Eeva toimi valokuvauksen opettajana n. 25 vuoden ajan. Opetustyön hän aloitti aivan alusta, hankki välineet, kehitti metodit - ja innosti monia jatkamaan alalla myös aikuisena.

Lasten ja nuorten luona oli Eevan sydän. Hänellä oli hyvin kehittynyt kyky huomioida sekä kokonaisuus että itse kunkin ominaislaatu. Tammikuussa 2008 eräs hänen oppilaistaan kirjoitti Eevalle Terhokotiin: "Opetit minulle kaiken valokuvaamisesta minkä tiedän, uuden tavan nähdä, uuden näkökulman. Muistot säilyvät töissäni aina."

Siirry sivun alkuun