Pirkko Mäkelä-Haapalinna
11.1. - 4.2.2017

Pirkko Mäkelä-Haapalinna, Pillars of Time, pastelli pohjustetulle kartongille, savi ja tussi -alusmaalaus, 65x86 cm, 2016

Lessons of Time
Ajan oppitunnit

Käsittelen teoksissani ajan kokemusta ja aikakäsitteen ymmärtämisen vaikeutta sekä ihmisen pienuutta elämän ajallisen rajallisuuden äärellä. Osa maaluksistani on syntynyt sen jännitteen innoittamana, joka vallitsee ihmisen kyvyssä kärsivällisyyteen historian valossa ja toisaalta yksilötason lyhytjännitteisyyden ja kärsimättömyyden kokemuksessa.

Hetkien ja tapahtumien reflektointi sekä vuodenaikojen jatkumo rytmittävät palettiani. Maalaan pääasiassa pastelliväreillä; välillä nauttien niiden intensiteetistä ja voimasta, välillä liuottaen värit hiljaisempaan skaalaan esimerkiksi alkoholipesulla.

Olen käyttänyt joidenkin teosten pohjustamisessa myös savea niiltä paikoilta, joissa olen kokenut ajan painon ja voiman, palauttaakseni kokemukseni monikerroksellisuuden osaksi omaa maalausprosessiani.
BIO

Pirkko Mäkelä-Haapalinna on Kemijärvellä paluumuuttajana asuva kuvataiteilija, joka työskentelee tällä hetkellä Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston yksivuotisella työskentelyapurahalla.

Vuonna 2016 hän oli kutsuttuna kunniavieraana Société des Pastellistes de France´n järjestämässä kansainvälisessä näyttelyssä La Rochellessa Ranskassa. Hänen teoksiaan on palkittu kaksi kertaa Pastel Society of American New Yorkin National Arts Clubilla järjestämässä kansainvälisessä vuosinäyttelyssä.

Pirkko Mäkelä-Haapalinnan teoksia oli myös mukana eestiläisen Tane Randerin kuratoimassa Lapin taiteilijaseuran 25-vuotisjuhlanäyttelyssä, joka oli esillä Joensuun taidemuseossa, Tarton Kunsthallissa ja Berliinin Grimm Museon Galleriassa. Kansainvälisessä Pastel 100 kilpailussa vuonna 2016 hänen abstrakti teoksensa sai kolmannen palkinnon. Lukuisten yksityisnäyttelyiden lisäksi hän on osallistunut useisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Varsinaisen taiteilijauransa Pirkko Mäkelä-Haapalinna aloitti keramiikkataiteilijana 1980-luvulla.

Ansioluettelo Pirkko Mäkelä-Haapalinna


Pirkko Mäkelä-Haapalinna "Lessons of Time", pastelli pastellikartongille, savi ja tussi -alusmaalaus, 70x100 cm, 2016


Pirkko Mäkelä-Haapalinna, "Time for Reawakening", pastelli pastellikartongille, 69x79 cm, 2016
Siirry sivun alkuun