Sampsa Indrén
Galleria AARNI, 1.10-26.10.2014

Sulkasatoa

Kuvien tuottajana pyrin näyttämään kädentaitoa ja sitä kautta luomaan mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka toivon mukaan saa katsojan viipymään kuvan äärellä ja siten antaa aikaa rakentaa tulkintoja. Jotta itse sytyn kuvan tekoon, on aihion oltava jollain tavalla minulle visuaalisesti haastava ja mielenkiintoinen. Tämän näyttelyn lähtökohtana on ollut linnut. Linnut ovat vaikeita piirtää ja sisältävät valtavan määrän kuvallisesti kiihottavia yksityiskohtia, anatomisia kummallisuuksia ja herkullisia haasteita. Linnut ovat eräänlaisia luonnon omia lentäviä metaforia. Ne ovat vapauden symboleja, ikuisessa liikkeessä olevia runoja. Jotta niitä voi piirtää ja tutkia on odotettava, että liike pysähtyy ja lintu kuolee. Keräsin materiaalini saariston ulkoluodoilta, tienvarsilta, metsistä, kotipihaltani ja työhuoneeni ikkunan alta.

Työstäessäni yksityiskohtaisia teoksiani ne alkavat usein muodostaa omaa merkitysten maailmaansa.

Tyhjä paperi on suuri tuntematon, johon teen näkyväksi omaa kuolemanpelkoani yrittäessäni epätoivoisesti täyttää sitä lähes neuroottisen tarkalla piperrykselläni. Linnuistani tuli yhdeltä tulkintakantilta katsottuna "Muista kuolevaisuutesi kuvia". Taide voi muistutella meitä kuolevaisuudestamme ja antaa sen käsittelyyn työkaluja ja aikaa. Kun kuolemaa ei pelätä, ymmärretään kuoleman potentiaali elämää rikastuttajana. Kuolema antaa elämälle rajat ja tekee elämän siten näkyväksi. Kuolema mahdollistaa intohimon ja rakkauden. Kuolemanpelko ajaa keinotekoisuuteen ja ikuisen nuoruuden palvontaan, joka pahimmillaan on tylsää ja hajutonta. Kuolema antaa myös tilaa tulevalle, uudelle, nuorelle ja tuoreelle. Kuolema on kasvualusta.

Näyttelyn työt on toteutettu lyijykynällä, hiilellä, liidulla, musteella ja terällä paperille.

Sampsa Indrén on kouluttautunut taiteen maisteriksi Aalto Yliopiston Kuvataiteen linjalta. Indrén on toiminut päätoimisena kuvataiteilijana useiden vuosien ajan taidemaalauksen parissa, pitänyt useita yksityisnäyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomailla, osallistunut lukuisiin kuratoituihin ryhmänäyttelyihin ja jyrytettyihin kutsunäyttelyihin sekä vetänyt monia maalauksen työpajoja ja opettanut kuvataidetta erilaisille ryhmille. Indrén kuuluu taiteilija osuuskunta Toolboxiin, Taidemaalariliittoon, Porvoon Taiteilijaseuraan, Porvoon Taideyhdistykseen ja on toiminut kulttuuriyhdistys Oorailin hallituksen jäsenenä.

Siirry sivun alkuun