Marja-Leena Valkola
27.4. -22.5. 2016

Marja-Leena Valkola, Parsimuspaikka, 2016

VILLASUKASTA

Villasukka on käsityö ja taideteos, samoin kuin maalauskin. Teknisesti sen oppii tekemään melkein jokainen, mutta varren ja terän värien valitseminen jo vaatiikin visuaalista ajattelua, mahdollisuuksia on tuhansia, kuten maalauksessakin.
Silti jokainen sukankutoja, kuten maalarikin tekee omat valintansa ja luovat oman tunnistettavan tyylinsä.

Minulle on kertynyt sukkia äitini, anoppini sekä myyjäiskutojien kokoelmista, suhtaudun niihin, kuten taide-esineisiin, katselen, pyörittelen käsissäni, mutta en voi heittää pois, vaikka ne olisivat jo täysin käyttökelvottomat. Sitä vastoin olen ruvennut parsimaan niitä, erivärisillä langoilla, jolloin työ muuttuu maalaamista muistuttavaksi rituaaliksi.

Sukkia voi asetella erilailla, vierekkäin, päällekkäin, värien mukaan. Esillä saattaakin olla villasukkainstallaatio, johon saavat vierailijatkin lainata omia villasukkiaan.

Parsimuspaikka-maalaus sukkien, tuolin, lankojen ja parsinneulan kanssa muodostaa installaation, johon näyttelyvieras voi kaiken kiireen keskellä istahtaa rentoutumaan samalla parsien vierestä löytyviä sukkia, sulautuen osaksi maalausta lankoineen ja vaatteineen.

Teoskokonaisuus on ollut maaliskuussa esillä Arte Laguna Prize näyttelyssä Venetsian Arsenalessa.


BIO

Marja-Leena Valkola on Multialla syntynyt ja siellä lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt, mutta jo 36 vuotta Espoossa asunut taidemaalari.

Hän on opiskellut Suomen taideakatemian koulussa 1970-80 luvulla ja siitä lähtien osallistunut näyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen teoksiaan on mm. Suomen Valtion ja Espoon Emman kokoelmissa.

Marja-Leena Valkola CV


Taiteilijan kotisivu
Marja-Leena Valkola Kuvataiteilijamatrikkelissa

Marja-Leena Valkola
Siirry sivun alkuun