Kehon kielioppia
Maalauksia kankaalle ja paperille
Tervetuloa avajaisiin tiistaina 4.2. klo 17-19.
Omassa taiteellisessa työskentelyssäni ytimessä on ruumiillisuus ja havainto, kehon ja aistien välittämät aistimukset, sekä maalauksen ja piirustuksen fyysisyys, ele, tapahtuma ja jälki. Lisäksi keskeinen kiinnostuksen kohteeni on esittävän ja abstraktin ilmaisun kohtaaminen, kokeellisuuden ja tradition kohtaaminen, sekä värin ja viivan ilmaisuvoima. Olen kiinnostunut tuomaan esiin sitä liikettä ja elinvoimaa, joka ihmisen kehollisuuteen elävästi liittyy.
Uusissa teoksissani olen lisäksi pureutunut kehollisiin intiimeihin havaintoihin sekä katveessa pysyviin ihmisen kuvaamisen tapoihin. Millä tavoin fyysinen energia ja havainto kohtaavat piirustuksen ja maalauksen pinnalla? Miten intiimiys ja kosketus voi tulla eläväksi teokseen? Olen kuvallisessa ilmaisussani loputtoman kiinnostunut ihmisen kuvaamisesta; tunteesta, liikkeestä, inhimillisyydestä ja eleestä. Ihmisen katse ja kehonkielen, eleiden hienovireisyys ja toisaalta ekspressiivisyys kiehtoo kovasti. Työskentelyssäni on viitteitä abstraktiin ja lyyriseen ekspressionismiin, yhdistettynä havainnon ja piirustusilmaisun maailmaan.
Taiteellisessa työskentelyssäni piirrän ja maalaan erityisesti elävästä mallista (akrobaatit, tanssijat, joogit). Taustaltani olen kuvataiteilija, taiteen maisteri maineikkaasta Glasgow School of Art´ista vuodelta 2012. Kuvataiteilijana olen toiminut aktiivisesti (20 yksityisnäyttelyä, 40 ryhmä-tai yhteisnäyttelyä, performansseja, julkaisuja, kuratointeja) vuodesta 2012. Opetan tätä nykyä Kriittisessä korkeakoulussa ja Taideyliopistossa. Näyttelyreferenssejäni ovat mm. Galleria Pihatto (Lappeenranta), Galleria Aarni (Espoo), Galleria Jangva (Helsinki), Helsingin Kaupunginmuseo, Bermondsey Project Room (Lontoo), Triangle Arts (New York) ja The Lighthouse (Glasgow). Olen kuvataiteilijana opiskellut ja työskennellyt paljonkin ulkomailla (erityisesti Glasgow, Lontoo ja New York), nykyisin kotipaikkani on Helsingissä.
Tunne teoksissani ilmenee erityisesti värinä ja liikkeenä. Katsojalle haluan jättää vapauden kokea teoksia juuri katsojan omasta kokemusmaailmasta käsin ja kutsunkin katsojaa virittäytymään kehollisesti teosten maailmoihin. Mitä aistimuksia, tuntemuksia ja mielikuvia ne herättävät? Missä kehonosassa maalaus tuntuu? Millaista liikettä se tuottaisi? Näyttelyteokset ovat maalauksia kankaalle ja paperille. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan näyttelyyni ja minuun taiteilijana!
Ruumiillisuus ja havainto ovat Elina Aho-Brennanin taiteen perusta -Länsiväylä-lehti
Kuva: Elina Aho-Brennan, sarjasta Salainen museo – Dialogi I, öljyvari paperille, 2019, 32 x 22 cm, valokuva: Ulla-Maija Hänninen