Top

Taidekortteli ry – Roihupellon teollisuusalueen taiteilijat

24.6.2020 - 29.7.2020

Heidi Hakkarainen, Ville Heimala, Kirsi Kuronen, Johanna Ryönänkoski, Leena Räsänen, Merja Salonen Di Giorgio, Arja Sundqvist, Eija Tenno, Hillevi Vähälä-Aranko ja Maria Wolfram
Teoskuva yllä: Merja Salonen Di Giorgio, RP1, öljy kankaalle, 57 x 57cm, 2020

Tervetuloa virtuaaliavajaisiin tiistaina 23.6. alkaen klo 17.
Avajaiset järjestetään vallitsevan tilanteen vuoksi virtuaalisena Galleria Aarnin Instagram-tilillä, IGTV.  Lyhyissä videoissa taiteilijat esittelevät teoksiaan ja kertovat työskentelystään. Videot ovat nähtävissä koko näyttelyn ajan.
Osallistu ja onnittele näyttelyn taiteilijoita kommenteissa!

Mielen Liikkeet

Taidekortteli ry on Helsingin Roihupellon pienteollisuusalueelle muodostuneista työhuoneyhteisöistä koottu yhdistys, jossa toimii eri alojen taiteilijoita. Mielen Liikkeet -näyttelyssä kymmenen Taidekorttelin taiteilijaa pohtii mielen sisäistä vilskettä eri tekniikoilla toteutetuilla maalauksilla ja veistoksilla.

Ihmismieltä on tutkittu taiteen keinoin läpi historian, kuten romantiikan aikana sääilmiöiden ja katastrofien sekä myöhemmin symbolismin ja elemaalauksen kautta. Näyttelyn taiteilijat tulkitsevat teemaa omista näkökulmistaan: väreinä, tiloina, rytmeinä, eleinä, ihmiskuvina, ajan ilmiöitä hämmästelemällä. Luoko ihminen oman todellisuutensa, mielenmaailmansa ajatuksillaan? Olemmeko oman mielemme valtiaita, todellisuutemme jumalia, oman onnemme tai surumme seppiä? Missä ajatukset sijaitsevat ja miltä ne näyttävät?

Heidi Hakkarainen

Heidi Hakkarainen, Samaan aikaan lähellä ja etäällä, akryyli kankaalle, 40 x 50 cm, 2019

Heidi Hakkarainen (s. 1983) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään Taidekoulusta vuonna 2008, jonka jälkeen hän on järjestänyt monia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut useisiin jurytettyihin ryhmänäyttelyihin. Hakkaraisen taiteellinen työskentely keskittyy tällä hetkellä maalaukseen. Hän on Taidemaalariliiton kokelasjäsen ja kuuluu Helsingin Taiteilijaseuraan.
https://www.heidihakkarainen.com/

Ville Heimala

Ville Heimala, Kupariseppä, keramiikka ja kuparilanka, 2018

Ville Heimala on v. 1977 syntynyt kuvanveistäjä (TaK) ja biologi (FM). Luonto on aina ollut Heimalalle hyvin tärkeä elementti, mikä näkyy usein vahvasti hänen teoksissaan. Hän on kiinnostunut luonnonkansojen, erityisesti suomensukuisten kansojen mytologiasta, jonka mystisiä elementtejä hän yhdistää luonnontieteeseen. Heimala käyttää teoksissaan useimmiten keramiikkaa, johon hän liittää monesti myös muita materiaaleja.
https://villeheimala.fi/

Kirsi Kuronen

Kirsi Kuronen, Unelmia, akryyli- ja öljy levylle, 76 x 122 cm, 2018

Kirsi Kuronen asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Taidekoulu Maasta 2001. Hänen kiinnostuksen kohteena on ihminen kaikkine puolineen. Hän maalaa värikylläisesti ja tekee  ihmishahmoisia keramiikkaveistoksia, joissa kasvot kehonliikkeet ja asennot ovat kaikille omanlaiset ja yhdistävänä tekijänä kaikessa on tunteet. Hän on pitänyt 10-vuoden ajan erilaisia kuvataideryhmiä.
http://kirsikuronen.com/

Johanna Ryönänkoski

Johanna Ryönänkoski, Luonnoskirja, kuulakärkikynä paperille, 2017

Johanna Ryönänkoski on helsinkiläinen vuonna 1975 syntynyt taidemaalari, jota inspiroi maalaustaiteen historia, käsialallisuus ja ihmisen läsnäolon tutkiminen ja tulkitseminen maalaamisen keinoin. Ihmisen suhde ikuiseen luontoon, vuodenaikojen kiertoon ja ajan kulumiseen askarruttaa taiteilijaa. Johanna Ryönänkoski on maalannut lukuisia muotokuvia. Hän on kiinnostunut muotokuvamaalauksesta sen haasteellisuuden tähden: kuvattavan olemuksen löytäminen vaatii psykologista silmää, keskustelua, kokemusta sekä välineen ja muodon ymmärtämistä.

Ryönänkoski on opiskellut klassista maalausta mm. Repin-instituutin Kotkan koulutuksessa. Yksityisnäyttelyitä on ollut Helsingissä ja Kuusankoskella Taideruukissa. Ryönänkoski on osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin ympäri Suomea. Hän toimii taidemaalauksen tuntiopettajana pääasiallisesti Nurmijärven opistossa sekä opiston yhteydessä toimivassa Lasten ja nuorten kuvataidekoulussa. Inartes instituutissa Lapinlahdessa hän vetää peruskoulutuksen yhteyteen kytkeytyvää kuvataideateljeeta.

Johanna Ryönänkoski on Helsingin taiteilijaseuran jäsen sekä aktiivinen Taideyhdistys Taidekorttelissa.
http://www.johannaryonankoski.com/

Leena Räsänen

Leena Räsänen, Muistot seuraavat, öljy/akryyli/värikynä levylle, 90 x 90 cm, 2020

Leena Räsänen (s.1991 Kuopiossa) on Vapaasta Taidekoulusta 2015 valmistunut taidemaalari, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on Helsingin Taiteilijaseuran jäsen ja Taidemaalariliiton kokelasjäsen. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä Suomessa ja Saksassa, joista viimeisin oli Tapiolan Galleria Aarnissa. Hän on myös osallistunut yhteisnäyttelyihin, mm. Helsingin Taiteilijaseuran jurytettuun yhteisnäyttelyn Galleria Katariinassa.
http://www.leenarasanen.com/

Merja Salonen Di Giorgio

Merja Salonen Di Giorgio, RP8, öljy kankaalle, 28,5 x 57, 2019

Merja Salonen Di Giorgio erikoistui kuvataideopinnoissaan taidemaalamiseen ensin nelivuotisessa Imatran taideoppilaitoksessa ja sitten Taideteollisen korkeakoulun (nyk. Aalto) Pallas-kuvataiteen maisterin koulutusohjelmassa, josta hän valmistui vuonna 1999.

Hän on työskennellyt taidemaalarina yli 20 vuotta pitäen näyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla.  Tuotantoon kuuluu myös joitakin julkisia teoksia Helsingissä. Päätekniikat ovat öljy kankaalle ja sekatekniikka paperille. Erityisesti vanhat, muovittomat menetelmät ovat työskentelyn keskiössä.

Merja SDG on mm. varsinainen jäsen Taidemaalariliitossa. Hän on aktiivinen yhdistystoiminnassa, mm. Taidemaalariliiton hallituksessa 2018-19. Merja SDG:n maalauksia on mm. Helsingin kaupungin ja Lahden taidemuseon kokoelmissa. Hän on myös pidetty opettaja maalauskursseilla.
https://merjasdg.net/

Arja Sundqvist

Arja Sundqvist, Talven tullessa, diptyykki, öljymaalaus kovalevylle, 35 x 86 cm, 2018

Arja Sundqvistin teokset ovat pääasiassa öljy- ja akryylimaalauksia, mutta häntä kiinnostavat myös monet muut taiteen tekniikat ja materiaalit sekä niiden yhdistäminen uusilla tavoilla. Erilaiset kierrätys- ja luonnonmateriaalit toimivat hänen teoksissaan joko taideteoksen rakennusaineena tai tuovat kolmiulotteisuutta maalauksiin. Taiteilijalle luontoaiheet ovat keskeisiä ja niiden kautta hän kuvaa ihmisen tunteita, tunnelmia ja tilanteita sekä muistuttaa luonnon ja elämän kunnioittamisen tärkeydestä. Luonnossa liikkuminen antaa inspiraatiota taiteelliseen työskentelyyn sekä tarjoaa rauhaa ja hiljentymistä, joita hän haluaa teoksillaan välittää myös katsojille.
http://www.arjasundqvist.fi/

Eija Tenno

Eija Tenno, Hämälukit, keramiikka ja metalli, 30 x 30 cm x 140 cm, 2018

Olen keraamikko ja teen sekä uniikkia taidekäsityötä että keramiikkataidetta, joka taipuu veistoksiin saakka. Käytän töissäni välillä myös kierrätysesineitä tai luonnonmateriaaleja, kuten poronsarvea ja puuta. Joskus teoksessa on ollut ääni mukana, jolloin olen tehnyt yhteistyötä äänisuunnittelija Kari Hautasen kanssa. Teoksiin liittyvät kulttuuriset ja historialliset viitteet ovat minulle tärkeitä.

Savi puhuu minulle ja kertoo yleensä, mihin muotoon se haluaa tulla. Joskus se on uppiniskainen ja päättääkin olla hieman erilainen kuin mistä on ”sovittu”. Juuri siksi savi materiaalina onkin niin kiinnostava; aina on uusia yllätyksiä tiedossa. Keraamikko ei ole koskaan ”valmis”, vaan materiaali opettaa jatkuvasti uutta. Siinä on sen kiehtovuus.
https://eijatenno.weebly.com/

Hillevi Vähälä-Aranko

Hillevi Vähälä-Aranko, Merkillinen tapahtuma, öljy kankaalle, 80 x 50 cm, 2019

Hillevi Vähälä-Aranko (synt. 1961 Tuusula) on helsinkiläinen taidemaalari, joka on valmistunut Kuvataideakatemiasta 1988. Viimeisimmät yksityisnäyttelyt Helsingissä Galleria Pirkko-Liisa Topelius ja Allergiatalon galleria ja viimeisin ryhmänäyttely oli Rantakasarmin galleriassa. Teoksia on Vantaan ja Espoon kaupungin sekä Helsingin ja Oulun taidemuseon kokoelmissa.
https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/tarja-hillevi-vahala-aranko

Maria Wolfram

Maria Wolfram, Kokous (Assembly), akryyli- ja öljyväri mdf-levylle,110 x 140 cm, 2019

Maria Wolfram asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on opiskellut maalausta Kingston Universityssä (BFA) ja Chelsea College of Art and Design, London University:ssä (MFA) Lontoossa. Hän on osallistunut näyttelyihin Suomessa, Japanissa, Ruotsissa, Virossa, Sveitsissä, Belgiassa, Israelissa, Brasiliassa, Kiinassa, Hollannissa; Italiassa, Saksassa, USA:ssa, Tanskassa, Norjassa, Makedoniassa, Unkarissa, Latviassa ja Englannissa. Hänen töitään löytyy eri kokoelmista ympäri maailmaa.

Maria yhdistää maalauksissaan tussia, akryyli- ja öljyväriä. Toistuvia aiheita hänen maalauksissaan ja installaatioissaan ovat identiteetti, tasa-arvo ja vallankäyttö. Maria Wolframin maalauksissa esiintyvät hahmot kuvaavat jotakin aitoa ja joskus yllättävääkin tunnetta hetkessä ja katsovat usein meitä kysyen: ”Mitä sinä näet kun katsot minuun?”
http://www.mariawolfram.com/