Top

Janne Hokkanen ja Anna-Liisa Kankaanmäki

2.9.2020 - 27.9.2020

Taina Myllyharjun essee julkaistu 10.9. Lue täältä.

Kuva yllä: Anna-Liisa Kankaanmäki, Piknik ruohikolla, akryyli ja öljyväri kankaalle, 145 x 189 cm, 2020


Yhteinen maailma

Näyttelyn teokset kertovat tarinoita, galaktisessa mittakaavassa katsottuna pienestä, yhteisestä maailmastamme.

Hokkanen käsittelee teoksissaan maapallomme koko elonkehää, jota hän peilaa satojen miljoonien vuosien takaisesta eliöiden evoluutiosta. Taiteellaan hän haluaa muistuttaa kuinka erityistä on olla elossa ja vastuussa kaikesta elämästä maapallolla. Loputtoman tuntuinen resurssitarpeemme vaikuttaa luonnon ekosysteemeihin. Varoituksenomaisesti hän kertoo uhkaavasta dystopisesta kehityskulusta, johon hän toivoisi pikaisia muutoksia.

Triptyykissään hän esittää ihmisen vaarantamia pohjoismaisia eläinlajeja ja ihmisen jo sukupuuttoon metsästämiä eläinten alalajeja. Useat teokset toimivat tarinallisena johdatuksena kohti tämän teoksen esittämiä faktoja eläinten uhanalaisuudesta. Kuudennen sukupuuttoaallon pysäyttämiseksi olisi vielä tehtävissä korjausliikkeitä. Hän pyrkii luomaan pohjaa katsojan ajatustyölle tämän peilatessa tulevaisuuden kuviaan teoksista.

Kankaanmäki käsittelee uusimmissa maalauksissaan lajikirjon köyhtymistä ja viheralueiden vähentymistä. Teoksissa ihmiset pyrkivät takaisin luontoon, joka on kaventumassa ja katoamassa ympäriltä. Teosten taustalla on kysymys, millainen on ihmisen ympäristöön jättämä jälki verrattuna maalaustaiteen romantiikan ajan kaltaisiin maisemiin. Onko ihminen mukautunut lajina ajan mittaan pitämään esteettisesti viehättävimpänä elinympäristöä, jonka kasvit ja eläimet ovat joko tarkoituksella tai vahingossa valikoituja?

Lajit, jotka eivät kuulu luontaisesti ympäröivään elinympäristöön, vaarantavat herkän ekosysteemin. Tästä esimerkkinä ovat ihmisen ympäri maailmaa kuljettamat haitalliset vieraslajit: kasvit ja eläimet, joilla ei ole luontaisia vihollisia, ja jotka köyhdyttävät alueen alkuperäistä lajistoa. Tämä on kantaaottavana teemana läsnä näyttelyn useassa teoksessa. Näyttelyssä on esillä akryyli- ja öljyvärimaalauksia, sekä iso alttarikaappi. Hokkanen käyttää maalauksissaan myös sekatekniikkaa ja reliefimäisiä elementtejä.

Janne Hokkanen, Viimeinen korpimaa, I osa,
akryyli, spraymaali ja sekatekniikka kankaalle 73 x 15 x 8 cm, 2019
Janne Hokkanen, Viimeinen korpimaa, III osa,
akryyli, spraymaali ja sekatekniikka kankaalle, 73 x 151,5 x 6 cm, 2019

Janne Hokkanen (s.1983) on tamperelainen kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2009 ja vuonna 2017 Hokkanen suoritti samaisessa taidekoulussa kuvataiteen ylemmän AMK-tutkinnon. Hokkanen järjesti vuoden 2018 kesällä liikennemerkeistä koostuneen #Kylttitempaus Korkeasaaressa -näyttelyn, joka jatkuu vielä 20 teoksen näyttelynä Korkeasaaren eläintarhassa vuoteen 2022.

Ansioluettelo Janne Hokkanen

Anna-Liisa Kankaanmäki (s. 1985 Koski HL) on Lahdessa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija.

Kankaanmäki on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista vuonna 2009 ja Taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta 2012. Kankaanmäki piti ensimmäinen yksityisnäyttelynsä vuonna 2015, ja on osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja maailmalla. Vuonna 2020 Kankaanmäki voitti Taidekeskus Salmelan Nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun 1. palkinnon.

Ansioluettelo Anna-Liisa Kankaanmäki

Kiitokset: