Top

Carla Lundell

7.8.2024 - 1.9.2024

Revisiting

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin tiistaina 6.8.2024 klo 17–19!

Maalaan, tavoitan ja hukkaan; palaan leikkisiin, lohdullisiin ja epäloogisiin muistoihin. Voisiko vielä olla näin? Hetkeksi pääsen lähelle.

Näyttelyssäni matkaan muutamiin tärkeisiin kasvillisuus- ja luontomuistoihin, joissa oma suojaisa mutta voimakas maailma välkehtii.

Lähtökohtina ovat toimineet muutamat erityiset muistot. Niissä olen yksin tai tärkeän henkilön seurassa samaan aikaan kun joko konkreettinen kasvillisuus ympäröi meitä tai kuvittelemani kasvillisuus luo tilanteen. Henkilöt eivät esiinny näyttelyn maalauksissa. Sen sijaan kasvillisuus, orgaanisuus ja fragmentaarisuus luovat tunnelman. Maalaustapani vaihtelee tarkemmasta utuisempaan ja pysähtyneisyydestä liikkeeseen heijastaen näin muistojen luonnetta.

Vaalin muistoa, jossa olen päähenkilönä yksin mielikuvitukseni kanssa, vaikka ympärillä on kokonainen luokka muita lapsia. Kuulin ensimmäistä kertaa antiikin yhdestä seitsemästä ihmeestä, riippuvista puutarhoista. Unohdin tai en välittänyt siitä, että kasveja ja kukkia ei voi riippua ja leijailla melkein suoraan taivaasta, ilman sen kummempia ylläpitäviä konstruktioita. Rakensin omankaltaisen maailman omaksi ilokseni ja viihdyin tässä maailmassa, jossa logiikalle ei ollut tilaa.

Toisessa muistossa aikuinen nostaa minua lapsena turvaan kookaalle kivelle. Siellä avautuu oma pienoismaailma sammaleista, vanamoista ja minisaniaisista. Tunnen itseni täysin ymmärretyksi, pääsen lähelle sekä pois uhkaavasta maailmasta ja isosta kuorma-autosta.

Kolmannessa muistossa sama asia toistuu, vaikka olen aikuinen. Olen kumppanini kanssa matkalla, koen samanlaisen tilanteen luonnossa ja mielessäni kuin edellisissä. Ihmettelen kasvillisuutta, valoa, lintujen ja muiden eläinten ääniä. Ei ole olemassa mitään muuta kuin me ja kasvillisuus ympärillämme. Me olemme osa orgaanisuutta.

Pelkästään liimalla pohjustetun kankaan tai itsetehdyn paperin väri nousee keskeiseen osaan luoden tilaa sekä mahdollisuuksia. Vaihtelen öljyväristä liituun ja kankaasta paperiin. Arvostan kosketusta läpi prosessin. Tavoitteena on luoda hengittävä tila katsojan kokemukselle.


Carla Lundell on valmistunut taidemaalariksi Vapaasta Taidekoulusta 2015 ja pitänyt lukuisia näyttelyitä eri puolella Suomea. Lundell arvostaa hengittävyyttä, materiaalikokeiluja sekä epäloogisuutta. Hän palaa tärkeisiin tunnemuistoihin, joissa oma suojaisa mutta voimakas maailma välkehtii. Kankaan väri nousee Lundellin töissä keskeiseen osaan luoden tilaa ja mahdollisuuksia. Kosketus läpi prosessin on tärkeää ja tämän hän toteuttaa myös paperinvalmistuksessa.


Carla Lundell är målare från Fria Konstskolan. Hon har haft flera utställningar runt om i Finland. Lundell värdesätter ett expanderande rum, materialexperiment och ologiskhet. Som utgångspunkter fungerar minnen av natur och växtlighet, där en egen skyddad men stark värld glimtar fram. Färgen i den med enbart lim preparerade duken eller i det eget framställda pappret är central och ger rum och möjligheter. Beröring genom hela processen är viktigt för Lundell. Hon vill erbjuda ett tillåtande rum.

Näyttelysivun yläosassa näkyvä teos: Tapestry (osa teoksesta), sekatekniikka kankaalle / Tapestry (en del av verket) blandteknik på duk, 64 x 80 cm

Kasvillisuutta muistuttava abstrakti maalaus, pehmeä tunnelma.
Something Like This, 2024, öljy ja liitu pelkästään liimalla pohjustetulle kankaalle /
olja och krita på duk, som preparerats enbart med lim, 100 x 140 cm

Teos sarjasta Fragments, 2021–2024, akvarelli ja muste itsetehdyille puuvilla- ja pellavapapereille /
akvarell och bläck på eget bomulls- och linnepapper, n. 40 x 30 cm

Galleria Aarni

Kauppakeskus Sello, 3. kerros, Leppävaarankatu 3–9, 02600 Espoo

Vapaa pääsy / Gratis inträde