Top

Heikki Portaankorva ja William Dennisuk

8.3.2023 - 2.4.2023


Avajaiset 7.3. klo 17-19. Tervetuloa!

Still Life Reconsidered
Drawings and paintings

Still Life Reconsidered -näyttelyn teema ja alkusysäys kehittyi useiden vuosien aikana. Näinä vuosina Heikki Portaankorva ja William Dennisuk kävivät jatkuvaa keskustelua vanhojen perinteisten taidemuotojen, kuten asetelmamaalauksen, mielekkyydestä ja niiden kyvykkyydestä puhutella nykykatsojaa tai laajempaa kulttuurimiljöötä.


Heikki Portaankorva


– Työskentelyni on havaintopohjaista maalausta öljyväreillä kankaalle. Aiemmin fokukseni oli ihmisfiguuri ja sitä ympäröivä tila tavaroineen, joihin kuuluivat monet mallieni henkilökohtaiset esineet kirjoista kenkiin. Tällä hetkellä vain nämä materiaalit ovat jäljellä entisestä, ja ne ovat saaneet seurakseen metallikypärät. Rakennan niistä kasojen pienoismaailman, jossa on liikettä, muuttuvia merkityksiä ja myös huumoria.

Yleisesti tämän tyyppisiä maalauksia kutsutaan asetelmiksi, ja epäilemättä työni kuuluvat tähän genreen. Ihailen Morandin ja Chardinin kaltaisia asetelmamaalareita, mutta inspiraatio ja aiheet omiin teoksiini tulevat pikemminkin flaamirenessanssin figuurimaalareilta, kuten Brueghelilta ja Boschilta. Pidän siitä, että yksinkertaisilla esineillä ja materiaaleilla voi luoda eteensä uudelleen ja uudelleen elämää kuhisevan näytelmän, jota kuitenkin virallisemmin kutsutaan nimellä ”kuollut luonto” (nature morte).

Ansioluettelo Heikki Portaankorva

William Dennisuk

William Dennisuk on amerikkalainen kuvataiteilija, joka on asunut jo pitkään Suomessa. Hän työskentelee monipuolisesti piirtämisen, maalaamisen, veistoksen, installaation ja julkisen taiteen parissa. Tässä näyttelyssä William Dennisukilta on esillä pääasiassa hiilipiirustuksia.

Ansioluettelo William Dennisuk


Heikki Portaankorva, Guarding, 85 x 100cm, 2017
William Dennisuk, Venetian Blinds, hiilipiirustus paperille, 113 x 78 cm, 2022
Heikki Portaankorva, Ivory Tower, 120 x 100cm, 2017
William Dennisuk, Proscenium, hiilipiirustus ja pastelliliitu paperille, 113 x 78 cm, 2022