Top

Iiris Ruuth

30.10.2019 - 23.11.2019

Elämää etsimässä
Tervetuloa avajaisiin tiistaina 29.10. klo 17-19

Luonnon kuvaaminen nähdyn maiseman toistona alkaa olla harvinaista. Tarkastelu on siirtynyt abstraktimpaan suuntaan, jossa on enemmän rakennetta ja materiaalisuutta  painottava ilmaisu. Maisema näkemiseen vaikuttaa koetut kokemukset sekä hankittu tieto. Kysymys ei ole pelkästään visuaalisesta ajatuksesta. Nykyisin ymmärretään, kuinka tärkeä luonto on ihmiselle sekä pelkän selviytymisen että henkisen hyvinvoinnin kannalta. Kuitenkaan emme osaa arvostaa kotiamme maapalloa ainutkertaisena paikkana elää.

Elämän etsintä maan ulkopuolella on kovin paradoksaalista. Ihminen tuhoaa tätä kaunista ja luonnonvaroiltaan rikasta planeettaa alati kiihtyvällä tahdilla ja samalla satsaa uskomattomia rahamääriä, jotta avaruudesta löydettäisiin uusi koti ihmiselle. Miksi, kun riittäisi, että pitäisimme tämän kotimme elinkelpoisena ja hyvänä asua. Laajennan maisemamaalauksen kuvaamaan maan lisäksi avaruutta. Maalaukseni ovat abstrakteja maisemia, joiden aiheena on luonto – veden, maan  ja taivaan sulautuminen sekä avaruus. Aiheena voi olla myös eräänlainen tunnetila tiettynä hetkenä tilassa. Elämä on väreilyä loputtomiin ja me olemme osa sitä. Maalaukset on tehty akryylimaterialla,  akryyli- että öljyväreillä kankaalle. Maisemissa värien kirjo ja tekstuuri pyrkii ilmaisemaan elämän ja valon kokonaisvaltaista läsnäoloa kaikissa töissä.

Luon näyttelyyn näiden kahden ’unelman’ ja ’todellisuuden’ kohtaamisia.

Tuon ilmi maisemamaalauksen kerrontaan luontaisesti liittyviä elementtejä ja myös uusia. Olen kehittänyt uutta maalaustekniikkaa, joissa pohjan tekstuurilla on oleellinen merkitys lopputulokseen.

Bio

Olen Espoossa työskentelevä kuvataiteilija. Olen valmistunut Vapaasta Taidekoulusta 2010. Olen pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin lähinnä Uudellamaalla.

Ansioluettelo

Kuva: Iiris Ruuth, Red Sorghum, sekatekniikka kankaalle, 115×130 cm, 2019

Iiris Ruuthin ja Annina Åsvikin taidetta- Länsiväylä-lehden artikkeli.