Top

Ilona Cutts

2.3.2022 - 27.3.2022

Kotiinpaluu / Homecoming

Ohjelmalliset avajaiset tiistaina 1.3. klo 17-19. Lämpimästi tervetuloa!

Avaamme Ilona Cuttsin näyttelyn tiistaina 1.3. klo 17-19 samanaikasesti Maria B Raunion näyttelyn kanssa. Avajaisissa molemmat taiteilijat esittelevät näyttelynsä. Lisäksi Cutts esittää lyhyen videotallenteen performanssistaan. Avajaismusiikista vastaavat Saxtronauts-yhtyeen saksofonistit Anna-Sofia Anttonen ja Nanna Ikonen.

Avajaisohjelma alkaa klo 17.15. Pyydämme kutsuvieraita saapumaan ajoissa.

Teoskuva: Ilona Cutts, Viva La Vida, öljyväri kankaalle , 127x 99cm, 2022

Olen etsinyt kotia jo pitkään. Koti ei tarkoita minulle vain osoitetta tai fyysistä paikkaa, vaan yhteenkuuluvuuden ja sisäisen rauhan tunnetta. Sitä voisi kutsua oman sielun heijastuksena.

Olen matkustanut ympäri maailmaa syntymästäni lähtien vaihtaen kotia, maata, jopa maan osaa muutaman vuoden välein. Mustalaisen elämä voi tuntua houkuttelevalta, mutta kun olet yhdessä paikassa vain hyvin lyhyen ajan, sinulla ei ole aikaa istuttaa juuriasi maahan. Huomaat kantavasi niitä juuria mukanasi, ne ovat kuivia ja janoisia, ja haluat jonakin päivänä löytää paikan, johon voisi kaivaa kuopan ja istuttaa ne. Sinulla ei ole määrittelevää kulttuuria, vahvaa kieltä eikä mitään mikä sitoo sinut maahan.

Näitten uusien töitten kautta tutkin ajatusta väärästä käsityksestä, että meillä on oltava fyysinen osoite, joka määrittelee keitä me olemme tai kuinka meidän pitäisi olla. Sen sijaan huomaan kaivanani sisälleni kuopan, johon voin kylvää siemenen ja kasvattaa omat juureni. Olen itsetutkistelun matkalla.

Asun nyt Yhdysvalloissa, Atlantan kaupungissa, Georgian osavaltiossa. Meillä on kaunis valkoinen, romanttinen koti, jonka jaan mieheni kanssa, sekä kissamme Frida Kahlon ja koiramme Liisa Ihmemaan kanssa.

Kaikki uudet teokset ovat maalattu Covid pandemian aikana. Yksinäinen aika on antanut minulle aikaa pohtia elämääni, ja olen sukeltanut syvemmälle sisälleni. Tänä aikana mieheni ja minä olemme tehneet useita lyhyitä matkoja etelään, Savannahin ja Charlestonin lähialueille Georgiassa. Siellä olen löytänyt inspiraatiota luonnosta, etenkin espanjalaisesta sammaleesta ja suurista tammipuista. Aloin valokuvaamaan nuoria tyttömalleja, puin heidät 1900 luvun “Southern ball” -mekkoihin, jotka löysin paikallisesta vintage-liikkeestä. Näistä kauniista sommitteluista muodoistui myös valokuvakokoelma. Näitten maalausten työstämisestä on tullut kuin visuaalisen päiväkirjan pitämisen tunne, ikään kuin oma meditaation ja parantamisen muoto.

Minulla on rauhallisuuden tunne sisälläni. Ihan kuin olisin tullut kotiin eikä mitään puuttuisi.


Ilona Cutts (s. Sampovaara) opiskeli kuvataidetta Central Saint Martin’s College of Art and Design:ssa. Isossa Britanniassa. Vuonna 1995 hän suoritti BFA tutkinnon Kankaanpään taidekoulusta. Ilonan maalauksia ollut esillä kansainvälisesti lukuisissa yksityis ja ryhmänäyttelyissä mun muassa Meksikossa, Yhdysvalloissa, Ranskassa, Espanjassa ja Suomessa Hänen töitään löytyy tärkeistä kokoelmista kuten Oulun modernin taiteen museosta, Sampo Group:sita, Wärtsilä:stä ja El Borcegui Museosta, Meksikossa. Hänen viimeisin ryhmänäyttelynsä Suomessa oli SINKKA Keravan Taidemuseossa vuonna 2018. Ilona Cutts on pitänyt näyttelyt New Yorkin Stone Sparrow Galleriassa vuonna 2019 ja 2020.

Ilona sai TAIKE:n korona apurahan vuonna 2021, jota hän on käyttänyt tämän ”Kotiinpaluu”-näyttelynsä työstämiseen.

Ansioluettelo Ilona Cutts
Kotisivu Ilona Cutts

Ilona Cutts, Finding my roots, öljyväri kankaalle, 42cm x 40cm, 2021

Ilona Cutts, El Circo, öljyväri kankaalle, 41cm, pyöreä, 2021