Top

Jonna Johansson

26.5.2021 - 23.6.2021


Teos: Jonna Johansson, Spontaneous, 140×140 cm, oil, acryl, ink on canvas, 2020

Ways of seeing

”Johanssonin taiteellinen toteutus on pysytellyt abstraktin ekspressionismin, action paintingin ja poptaiteen hengessä, millä on itseisarvo naiseuden teeman ohella ja välinearvo aiheiden käsittelyssä. Teosten pinnat ovat virtaavan energisiä, mutta Johansson yhdistää osin myös figuratiivista kuvausta ei-esittävään maalaukseen. Taiteilija käyttää paljon palettiveistä ja lastaa, mutta ei ole unohtanut perinteistä sivellintyöskentelyäkään. Materiaalivalintoihin kuuluvat nestemäisen tussin, öljyvärien ja alkydimaalin suosiminen.

Johanssonin keinoja ovat erikoiset perspektiivit ja muotojen osittainen peittäminen. Muodon peittämiseen ei liity häpeää, vaan se on visuaalinen kokeilu, voiko taiteilija vaikuttaa kuvan katsojan näkemiseen ja kokemiseen. Johanssonin joidenkin teosten kohdalla voi puhua tässä mielessä ”kokeilevasta” taiteesta.”
– ote FM Sami Aikion tekstistä: ”Onko taideyleisö yhä kulttuurinsa vanki?”

BIO
Jonna Johansson (1975): Kuvataiteen maisteri 2003 /Kuvataideakatemia, maalaustaiteen osasto.
Kuvataiteiden kandidaatti 1999 /Brightonin yliopisto, UK, maalaustaiteen osasto.

Käsittelen teoksissani ihmisyyttä naiseuden näkökulmasta laajasti maalauksen ja maalausinstallaation keinoin. Työskentelylleni on tyypillistä teemakohtaiset projektit tai teossarjat. Maalauksissani vuorottelevat spontaani voimakas ilmaisutapa ja tarkkaan mietityt kompositiot. Materiaaleina käytän öljyä sekä akryyli- ja alkydimaaleja että nestemäistä tussia.

Pidän jännitteestä maalauspinnalla, joka syntyy käyttämällä sekä sivellintyöskentelyä että toimintamaalaukselle tyypillisiä välineitä. Maalauksissani voi nähdä myös viitteitä pop-taiteeseen.

Juha-Heikki Tihinen, essee ”Jonna Johansson ja kehon tunto”

Ansioluettelo
Taiteilijan kotisivut

Jonna Johansson, Showing, 150×165 cm, öljy, akryyli ja ink kankaalle, 2021