Top

Jussi Pirttioja – Arto Kettunen – Pauliina Heiskanen

8.2.2023 - 5.3.2023

Maalauksia ja valokuvia
Vielä ehdit nähdä tämän näyttelyn! Viimeinen viikko
ti- pe 11-19 ja la-su 12-16.

Näyttelyn taiteilijoita yhdistää opiskelu Saimaan ammattikorkeakoulussa Imatralla ja Pietarin taideakatemiassa. Tältä pohjalta kullakin tekijällä on oma lähestymiskulmansa figuratiiviseen ja esittävään ilmaisuun dokumentaarisesta  symbolistiseen, surrealistiseen, tarinalliseen… Jokainen luo oman kielensä, jonka kehittely lähtee liikkeelle sisäisistä vaatimuksista ja intuition kuuntelusta.

Taide on maailman kohtaamisen välittämistä toiselle. Tiede ja filosofia pyrkivät jatkuvasti ylittämään rajansa, mutta kielen jo valmiiksi lokeroivasta luonteesta johtuen ne samalla joka kerta luovat uudet rajat. Taide voi kurottaa varpaansa ei-tiedon alueelle, vihjaten siihen mitä ei voi puheen kautta tai käytössämme olevien logiikoiden kielellä ymmärtää, mutta kuitenkin on maailmassa olemisemme perustava tekijä: välittömän havainnon ja reflektion välinen katkos.

Kiitos työskentelymme tukemisesta: Taike, Visek, SKR-Etelä-Karjalan rahasto ja Suomen taideyhdistys.


Jussi Pirttioja (s. 1988)

“Maalaukset ovat työkalujani olemisen välittömän kokemuksen tulkitsemiseen. Mitä on ihminen lineaarisen ajan raamittamana vuorovaikutussuhteiden verkon solmukohtana? Mitä vaatimuksia sille organismina, kehona, toimijana ja toiminnan kohteena asettavat toisaalta biologia, yksilöpsykologia ja toisaalta yhteisöllisen järjestäytymisen abstrakti ulottuvuus? Näitä kysymyksiä olen pohtinut mielikuvituksesta luomieni hahmojen, tilojen ja tilanteiden kautta.

Teoksiin ovat vaikuttanneet Francisco Goyan mustat maalaukset. Tuotantoni haparoi aika-ajoin abstraktin ekspressionistiseen suuntaan, mutta palaan lopulta aina figuuriin ja naturalistiseen ilmaisuun. Kuva voi toimia ikkunana joka tiivistää kokemuksen ja materiaalimaailman ylijäämän yhdeksi välähdysmäiseksi oivallukseksi, mutta tämä prosessi ei ole mahdollinen täysin tietoisella tasolla. Maalauksen narratiivisen selityksen sijaan minulle tärkeintä on että ne tuntuvat eläviltä ja itsenäisiltä olioilta.”

Ansioluettelo Jussi Pirttioja
http://www.jussipirttioja.com/
https://www.instagram.com/jussipirttioja/

Jussi Pirttioja, Marmaa alue, maalaus
Jussi Pirttioja: Harmaa alue, 65 x 73 cm, öljy kankaalle, 2022

Arto Kettunen (s. 1987)

“Näyttelyn teokset koostuvat pääasiassa maisemista ja asetelmista. Aiheet maalauksiini saan yleensä arkielämästä. Asetelmamaalaukset on maalattu havainnosta, yleensä yhden istunnon aikana. Isommat maisemamaalaukset on maalattu usean kuukauden aikana, niissä olen käyttänyt maalaamisen apuna valokuvaa.“

Ansioluettelo Arto Kettunen
https://www.artokettunen.com/

Arto_Kettunen,Tuomiokirkko, maalaus
Arto Kettunen: Tuomiokirkko, 77×60 cm, öljy kankaalle, 2022

Pauliina Heiskanen (s. 1995)

Pauliina Heiskanen työskentelee pääosin maalauksen ja valokuvan parissa. Hän on tehnyt myös keramiikkaveistoksia (Amos Rex, Generation 2020).

Heiskanen on viime vuodet siirtynyt keskittymään välittömässä ihmismaailmassa samaan aikaan olevaan omituiseen yönkaltaiseen maailmaan, joka on rakennettu elementeistä kuten koristeista ja koneista, joita asuttavat rikkinäiset ihmiset, nuket ja muut olennot.

Valokuvasarja Chiba Landscape 1 – Viviparous lizard at night on kuvaus yöstä, jonka keskelle auton takaosan tuomissa tunnelmissa ajaudutaan. Syksyssä sekä uni ja aika että kaupunki ja maaseutu muodostavat yhdessä värikkään surrealistisen kokonaisuuden.

Ansioluettelo Pauliina Heiskanen
https://pauliinaheiskanen.wixsite.com/fragments

Pauliina Heiskanen, pigmenttivedos-teos, 2022
Pauliina Heiskanen, Chiba Landscape -sarjasta, 30×40 cm, pigmenttivedos, 2022