Top

Jyrki Setälä

4.5.2023 - 28.5.2023

Aika ehjä maailma.

Tervetuloa avajaisiin keskiviikkona 3.5. klo 17-19.

Jyrki Setälän teoksissa leikellyt kappaleet, kauan vaalitut riekaleet ja viivakiepit vaeltavat ja asettuvat keskusteluetäisyydelle. Kappaleitten odottamattomat kohtaamiset synnyttävät uusia jännitteitä. Tekijä keskustelee elementtiensä kanssa ja tuntuu kuin ne keskustelisivat myös keskenään. Välillä yksi puheenaihe valtaa koko pinnan, jotkut toiset uppoavat värikenttiin. Välillä puheensorina täyttää koko tilan, toisissa kuuluu vain hiljaista mutinaa. Teoksissa tuntuu pitkien keskustelujen rakenne ja arkkitehtuuri.

Ajallinen syntyprosessi on aavistettavissa, mutta näemme menneisyydestä vain sirpaleita. Teokset asettuvat abstraktin taiteen kontekstiin ja perinteeseen ja niitä voi tarkastella viileästi, modernistisessa mielessä ilman viittauksia. Kuitenkin niiden lämmin ja humoristinenkin henki leikkii mielikuvilla. Setälän aiheiden äärellä katsoja on lähellä tunnistamista ja tällä hienolla rajalla, kuin ohuen kalvon alla aiheet pysyvät juuri ja juuri ei-esittävinä.

En usko Setälän itse rakentavan teoksiaan tarinallisesti kuvitellen elementeilleen henkilöiden piirteitä tai historiaa, niillä ei ole ennalta sovittua päämäärää tai käsikirjoitusta. Hän etenee ratkaisu kerrallaan ja asettuu taas miettimään uutta siirtoa. Joskus teos pyytää jonkin itseään provosoivan eleen tai elementin, joka sysää ja kiihdyttää uneliasta vaihetta uuteen suuntaan. Teos etenee vaihtelevalla tempolla. Näemme viimeiseen vaiheeseen pysäytetyn tapahtumasarjan.

Työhuoneelleen Setälä on kerännyt materiaaliröykkiöitä, joista hän etsii ja valikoi. Se on tila, jossa tekijä lempeästi ohjailee sattumaa ja järjestää vahingolle tilaisuuden tapahtua. Niistä syntyy lopulta aika ehjä maailma.

–  Mikko Rantanen


Jyrki Setälä on espoolainen kuvataiteilija, hän valmistui Kuvataideakatemiasta 1998. Setälän viimeisimmät näyttelyt ovat yksityisnäyttely Galleria Topeliuksessa 2021 ja yhteisnäyttely Keuruun museossa kesällä 2021. Hänen teoksiaan on hankittu mm. Helsingin kaupungin, Rovaniemen taidemuseon ja Vexi Salmen kokoelmiin.  

Ansioluettelo Jyrki Setälä

Teoskuva yllä: Jyrki Setälä, Color meadow, 110×135 cm, akryyli ja paperi, 2023

Kiitos näyttelyn tukemisesta, Taiteen edistämiskeskus.

Huomaathan poikkeuksellisen avajaispäivän, joka on Vapun vuoksi keskiviikko 3.5. klo 17-19.

Poikkeukset aukioloajoissa: Äitienpäivänä 14.5. ja Helatorstaina 18.5. suljettu.