Top

Siirretty tammikuulle 2022 – Laura Pajunen

12.1.2021 - 31.1.2021

Koronarajoitukset pääkaupunkiseudulla jatkuvat tammikuun loppuun.

Näyttely on siirretty tammikuulle 2022

Sunnuntaineuroosi

Teoskuva: Laura Pajunen, Kipuestetiikka, 110 x 130 cm, öljyväri kankaalle, 2020

“Sunday neurosis, that kind of depression which afflicts people who become aware of the lack of content in their lives when the rush of the busy week is over and the void within themselves becomes manifest.”
―Viktor E. Frankl, Man’s Search for Meaning, 1946

Sunnuntaineuroosi (toisilla nimillä sunnuntaiahdistus tai sunnuntaimasis) kuvaa sitä ahdistavaa, levottomaksi tekevää tyhjää oloa, joka iskee arkiviikon kiireiden jälkeen kun olisi aika rentoutua. Arjen ahdingosta inspiraatiota ammentanut maalaussarja esittää passiivisia, näennäisen seesteisesti lepääviä ihmishahmoja, hitusen surrealistisissa tunnelmissa.

Maalaussarja sai alkunsa taiteilijan omakohtaisten arjen tyhjyyden kokemuksesta, sen sietämisestä, ymmärtämisestä ja ylittämisestä, mutta teoksissa käsitellään myös arjessa jaksamisen ja elämän mielekkyyden kokemisen kannalta merkittäviä arvoja: lepoa ja omaa aikaa.

Maalaukset ovat valokuviin pohjautuvien arkisten hetkien rekonstruointeja. Iso osa teosten ilmaisusta syntyy semi realistisesta, mutta kokeilevasta ja tunneilmaisua painottavasta värimaailmasta. 

Sunnuntaineuroosi on kaksoisnäyttely, jonka toinen osa on Tampereella. Siinä missä Galleria Aarnin teokset ovat vielä tyyneyden ja rauhan rajapinnan paremmalla puolella, kuvaavat näyttelyn toiseen osaan valikoidut teokset hetkiä, joissa arjen ahdinko ja paine romahtavat päälle.


Laura Pajunen (1992, Ylöjärvi) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta keväällä 2019. Lisäksi hän on suorittanut sarjakuvailmaisun ja animaation sivuaineet.

Valmistumisensa jälkeen Pajunen on työskennellyt viimeiset puolitoista vuotta pääsääntöisesti öljyvärimaalaamisen parissa. Hän on myynyt teoksia yksityiskokoelmiin ja osallistunut useaan ryhmänäyttelyyn. Ensimmäiset soolonäyttelyt onkin vielä vasta tulevaisuudessa pitkin vuotta 2021. 

Laura Pajunen, ansioluettelo

Laura Pajunen, Päiväunet, 120cm x 100cm, öljyväri kankaalle, 2020