Top

Raija Marttinen

22.5.2024 - 16.6.2024

Kulunutta aikaa

Tervetuloa avajaisiin tiistaina 21.5.2024 klo 17-19!

Muisti, muistaminen ja unohtaminen, ajan ja paikan kerroksellisuus, ajan kuluminen, ovat pysyviä teemoja työskentelyssäni. Työstän parhaillaan useampia näyttelykokonaisuuksia työnimen Elämäkerta alla. Niissä yhtenä oleellisena osana on omien vanhojen päiväkirjojeni käyttäminen paperimateriaalina. Tätä Aarnin näyttelyä valmistellessani satuin lukemaan Deborah Levyn teoksen Kuumaa maitoa. Seuraavat lainaukset hätkähdyttivät osuvuudellaan tässä hetkessä:

”…tunnustan, että eksyn usein ajan kaikkiin kerroksiin, että menneisyys tuntuu toisinaan läheisemmältä kuin nykyisyys ja että pelkään vähän väliä tulevaisuuden jääneen jo taakse.” s.279
”…on haikeaa yrittää elää ajan kaikissa kerroksissa unohtamisen ja muistamisen välissä.” s.296

Deborah Levy: Hot Milk, 2015 (suomentanut Sari Karhulahti, Kustantamo S&S, 2023)

Olen kuvataiteilijana maalauslähtöinen, mutta tällä hetkellä työstän enimmäkseen tilallisia teoskokonaisuuksia, joissa hyödynnän erilaisia, etenkin uudelleen käytettäviä materiaaleja ja käytän monenlaisia tekniikoita. Tavoitteenani on syventyä edelleen erilaisten materiaalien ja tekniikoiden käytön kokeilemiseen, hakea ja löytää niiden kautta entistä täsmällisempää ilmaisua kunkin teoskokonaisuuden tarpeisiin. Etsiminen, kokeilu, oman tekemisen jatkuva haastaminen on tärkeää. Ikä ja elämänvaihe nostavat pinnalle jälleen uudenlaista suhteessa itseen ja ympäristöön. Visuaalisen muistini perustan tarkasteleminen, sen hahmottaminen miten katson ja näen, havainnointini olemus on juuri nyt kiinnostuksen kohteenani.

BIO
-Olen ytimeltäni maalari. Tekniikkanani on akryyli ja hiili tai lyijykynä kankaalle tai levylle. Pysyviä teemojani ovat aika ja muisti; muistaminen ja unohtaminen, ajan ja paikan kerroksellisuus. Yhdistän maalaukseen myös ompelua. Valmistan ompelemalla tilallisia teoksia myös paperista, sekä neulomalla langoista ja kuiduista. Teosten ja materiaalien uudelleen käyttö ja yhdistely on tärkeä osa työskentelyäni.

Teoskuva yllä: Varjon kuva, akryyli ja hiili kankaalle, 150×140 cm, 2023
Huomioi muuttuneet aukioloajat.
toukokuu ti-pe 11-19, la-su 12-16
kesäkuu 1.6.-16.6. ti-pe 12-18, la-su 12-16

Raija Marttinen, Katsomisharjoituksia-maalaus
Raija Marttinen, Katsomisharjoituksia akryyli ja lyijykynä levylle, 20x20cm, 2023
Raija Marttinen, Kulunutta aikaa, yksityiskohta teoksesta, paperi ja ompelu, 2024

Kiitos työskentelyn tukemisesta, Taiteen edistämiskeskus Etelä-Savon rahasto.

Logo_Taiteen Edistämiskeskus