Top

Susanna Iivanainen

31.1.2024 - 25.2.2024

Poetics of Abandoned

Lämpimästi tervetuloa näyttelyn avajaisiin tiistaina 30. tammikuuta klo 17–19!

Uusimmissa maalauksissani on hylättyjä tiloja, jotka luonto on vallannut pikkuhiljaa takaisin. Kasvillisuuden tai veden valtaamat huoneet ovat tunnelmaltaan toisaalta mystisiä ja oudosti runollisia paikkoja, mutta niihin kätkeytyy myös uhan tunnetta. Maailman poliittinen tilanne ja ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat muutokset tulevat aiheuttamaan yhä enemmän muuttoliikettä ja monet joutuvat jättämään kotinsa suunnatakseen alueille, joilla on enemmän mahdollisuuksia jatkaa elämää. Maalauksissani kuvittelen sitä maailmaa, joka jää jälkeen. Ihmiset ovat poissa, mutta huoneissa on vielä elämän jälkiä ja luonto sisustaa ne ajan kuluessa uudella tavalla.

Toisaalta luonnon valtaamat tilat kuvaavat myös vääjäämätöntä ajankulua. Aika kuluu ja kuluttaa niin ihmistä kuin materiaa. Aika muokkaa ja muuttaa kaikkea, meitä ihmisiä ja ympäristöämme. Jonakin päivänä me kaikki olemme taas puita ja pensaita. Ajatus voi tuntua synkältä, mutta luonnon kiertokulkuun sisältyy myös ajatus toivosta ja elämän jatkuvuudesta.

Me olemme osa luontoa ja luonto on osa meitä. Tämä yhteys on oleellinen myös vettä käsittelevissä maalauksissani. Olen käsitellyt vesiaihetta teoksissani jo 2000-luvun alusta saakka, mutta lähestymistapa aiheeseen ja tekniikkakin on vaihdellut. Viime vuosina olen työskennellyt enimmäkseen musteella ja akryylipohjaisilla tussiväreillä kankaalle maalaten. Muste ja suola tuntuvat luontevilta välineiltä kuvaamaan veden liikkuvaa ja virtaavaa olemusta. Vedenalainen ympäristö ei ole teoksissani niinkään konkreettinen tapahtumapaikka, vaan enemmänkin mielentila. Vesi on teoksissani ennen kaikkea tunteen elementti. Kun puhutaan tai kuvaillaan tunnetiloja esimerkiksi keskusteluissa tai kaunokirjallisuudessa, käytetään usein veteen liittyviä ilmauksia. Puhutaan hukkumisesta, ajelehtimisesta, kellumisesta, virtaamisesta ja niin edelleen. Veden virtaavuus ja syvyydet heijastavat mielen tasoja.


Susanna Iivanainen on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän maalaa useimmiten akryylipohjaisilla musteilla kankaalle ihmiseen ja luontoon liittyviä aiheita. Iivanaisella on ollut useita yksityisnäyttelyitä esimerkiksi Galleria Katariinassa ja Pirkko-Liisa Topeliuksen galleriassa Helsingissä ja gallerioissa eri kaupungeissa. Ryhmä- ja yhteisnäyttelyissä Iivanaisen töitä on ollut esillä esimerkiksi Porvoon Taidehallissa ja Wäinö Aaltosen Taidemuseossa. Galleria Aarnin näyttely on hänen ensimmäinen näyttelynsä Espoossa.

Näyttelysivun yläosassa näkyvä teos on sarjasta Poetics of Abandoned, muste- ja tussimaalaus kankaalle, 2023, 80 cm x 80 cm


Susanna Iivanainen, Teos sarjasta Poetics of Abandoned, muste- ja tussimaalaus kankaalle, 2023, 60 cm x 80 cm. Hylätty kaunis suuri-ikkunainen huone, joka on luonnon valtaama. Lehtiä ja kasvustoa tulvii sisään huoneeseen huonekalujen ylle.
Susanna Iivanainen, Teos sarjasta Poetics of Abandoned, muste- ja tussimaalaus kankaalle, 2023, 80 cm x 60 cm
Susanna Iivanaisen teos sarjasta: Poetics of Abandoned, muste- ja tussimaalaus kankaalle. Hylätty uima-allas, heinittynyt piha.
Susanna Iivanainen, teos sarjasta: Poetics of Abandoned, muste- ja tussimaalaus kankaalle, 2023, 80 cm x 60 cm

Galleria Aarni (Kauppakeskus Sellon 3. kerros, Leppävaarankatu 3–9, 02600 Espoo)

ti–pe 11–19, la–su 12–16, ma suljettu

Vapaa pääsy!