Top

Kartonkigrafiikan työpaja, ke 9.8. klo 13-18

9.8.2023

Galleria Aarnissa järjestetään kartonkigrafiikan työpaja Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivänä, keskiviikkona 9.8.2023 klo 13-18. Vapaa pääsy.

Avoimeen työpajaan voi osallistua kaikki taidegrafiikan menetelmistä kiinnostuneet, myös yli 6-vuotiaat lapset aikuisen seurassa. Tilassa voi työskennellä 10-12 henkilöä kerrallaan.

Laattamateriaalina käytämme joka kodista löytyvää mehu- ja maitopurkkikartonkia, jolle haluttu kuva piirretään. Laatta vedostetaan prässillä syväpainopaperille, jonka jälkeen teos on syntynyt. Painovärinä käytämme öljypohjaisia, vesiliukoisia syväpainovärejä, jotka voidaan pestä pois vedellä ja saippualla.

Tervetuloa kokeilemaan helppoa ja hauskaa taidegrafiikan menetelmää!

Lataa esite tästä


Opettaja: Taidegraafikko Susanna Suikkari

Tilassa pääsee myös tutustumaan puupiirrosmenetelmään kuvataiteilija Seija Rissasen johdolla.

Grafiikankurssia on toivottu Espoon Kuvataiteilijoiden järjestämässä jäsenkyselyssä.


Kartonkigrafiikka

Kartonkigrafiikka on hauska, ekologinen ja myrkytön menetelmä tutustua taidegrafiikkaan.
Kierrätysmateriaalit kuten maitopurkit, mehupurkit, einespakkausten ja muropakkausten kartonki sopii mainiosti taide-uusiokäyttöön, painolevyksi. Mehu- ja maitopurkkien sisäpinta sopii hyvin kuivaneulapiikillä piirtämiseen: mehupurkin foliopinta rypistettynä antaa mukavan, rouhean taustan
kuivaneulapiirrokselle.


Muropakkausten sisäpinta voidaan käsitellä sellakalla, jonka jälkeen se toimii laattamateriaalina, silloin saadaan jo teoksen kokoakin suurennettua. Piirtäminen tapahtuu sellakkapintaan.


Kartonkia on helppo muotoilla, leikata saksilla haluttuun muotoon, aina ei painolaatan tarvitse olla
suorakaide tai neliö. Muodoilla voi leikkiä.


Varjoalueita ja akvatintamaisia pintoja aikaan saadaan leikkaamalla foliokalvoa tai maitopurkin vahapintaa irti, tällöin painoväri tarttuu tiukemmin paljastuneelle alueelle. Muualta väri pyyhkiytyy helpommin pois jättäen vaaleampaa pintaa tai väriä jää ainoastaan piirrettyyn viivaan.


Vedostus eli kuvan painaminen laatalta paperille tapahtuu perinteisen syväpainografiikan vedostusmenetelmien mukaisesti, vedostusta voi muunnella lisäämällä tai poistamalla väriä laatalta
aikaansaaden vaihtelevia vedossarjoja tai monotypiavedoksia, yksittäiskappaleita.


Painovärinä käytetään vesiliukoisia, öljypohjaisia grafiikanvärejä, jotka on helppo pestä pois ilman liuottimia, pelkällä vedellä ja pesuaineella

Vedospaperina käytetään syväpainoon soveltuvia grafiikan papereita. Vesialtaassa kostutettu paperin pinta kuivataan ja vedostetaan painovälillä käsitellyn laatan kanssa prässin avulla. Laatalle piirretty kuva siirtyy vedospaperille. Teos on syntynyt.


Kartonki kestää joitakin vedostuskertoja ja kuluminen alkaa näkyä yleensä reunoilta ensin, reunat alkavat rispaantua.


Kokeilun iloa kartonkigrafiikan parissa!