Top

Taiteiden havinaa: 20- ja 30-luvuilla syntyneet

5.10.2019

Yhdistääkö syntymävuosikymmen eri alojen taiteilijoita? Löytyykö tuotannoista yhteistä sukupolvikokemusta?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin haetaan vastauksia kun 50 vuotta täyttävät Espoon kuvataiteilijat – Esbo bildkonstnärer ry sekä Espoon kirjailijat ry – Esbo författare ry järjestävät yhteisvoimin Taiteiden havinaa -näyttelyn Galleria Aarnin tiloissa osana Taidemaalariliiton Juhlanäyttelyt -tapahtumasarjaa. Lokakuisina lauantaina tapahtumiin kutsutaan valikoitu joukko kutakin syntymävuosikymmentä edustavia kuvataiteilijoita ja kirjailijoita hakemaan teoksilleen yhteisiä nimittäjiä. Tarjolla on siis oiva mahdollisuus nauttia paitsi laajasta otannasta laadukkaita teoksia, myös tekijöiden itsensä läsnäolosta.

Lauantai 5.10. avaa tapahtumasarjamme kun pääsemme kuulemaan 20- ja 30-luvuilla syntyneiden taiteilijoiden kokemuksia ja näkemyksiä. Galleria Aarnin inspiroiviin tiloihin saapuvat kuvataiteilijat Lars-Henrik Gahmberg sekä Marjaana Savander. Kirjailijoita edustaa Marketta Palomäki.

Tapahtuma alkaa klo 14. Päivän aikana tekijät esittelevät niin vanhempia kuin tuoreitakin teoksiaan.

Taidemaalari Lars Henrik Gahmbergia luonnehditaan ekspressiivisen maalaustaiteen mestariksi. Hän tuottaa uutta taidetta vielä yli 90-vuoden iässä. 

Marjaana Savanderin teokset edustavat osaltaan vanhakantaista venäläistä, ranskalaista ja italialaista maalaustaiteen perinnettä. Väriloisto tuottaa hyvän olon, sillä tauluista voi löytää kaikkea mitä ihminen rakastaa: aurinkoa, väriä, kukkia, eläimiä, herkkyyttä, pehmeyttä mutta myös vahvaa tekstiä.

Mittavan poikkitaiteellisen uran tehnyt kirjailija ja kuvataiteilija Marketta Palomäki on nimennyt motokseen ”Maalaan runollisesti ja kirjoitan maalauksellisesti”. Hänen runonsa kertovat elämästä ja syvistä tunteista mutta myös surusta, ikävästä ja luonnosta. Huumorillekin on ollut Palomäen tuotannossa tilaa performanssien ja räppitekstien muodossa.

Juhlanäyttelyviikot -tapahtumasarja tuo esiin maalaustaiteen monimuotoisuutta ja suomalaisia taidemaalareita. Se on osa Taidemaalariliiton 90-vuotisjuhlan ohjelmaa vuonna 2019. 

Näyttelyä ja tapahtumapäiviä tukee Kauppaneuvos Otto A. Malmin lahjoitusrahasto.

Teoskuva: Eveliina Hämäläinen, One More Moonrise, ink on paper, 18x26cm, 2019