Top

Taiteiden havinaa: 40-luvulla syntyneet

12.10.2019

Yhdistääkö syntymävuosikymmen eri alojen taiteilijoita? Löytyykö tuotannoista yhteistä sukupolvikokemusta?

Poikkitaiteellisen Taideiden havinaa -tapahtumasarjan toisella kerralla lauantaina 12.10. puheenvuoron saavat 40-luvulla syntyneet kirjailijat Kosti Sironen ja Sinikka Paavilainen sekä kuvataiteilija Pekka Syrjä.

Lokakuisina lauantaina tapahtumiin kutsutaan valikoitu joukko kutakin syntymävuosikymmentä edustavia kuvataiteilijoita ja kirjailijoita hakemaan teoksilleen yhteisiä nimittäjiä. Tarjolla on siis oiva mahdollisuus nauttia paitsi laajasta otannasta laadukkaita teoksia, myös tekijöiden itsensä läsnäolosta. Tapahtuma alkaa klo 14. Päivän aikana koetaan ”Totuus painaa läpi” -paneelikeskustelu sekä teosten esittelyjä. Ohjelmaa vetää Espoon kirjailijat ry:n Mari Pyy.

Useita runokokoelmia ja yhden romaanin julkaissut Kosti Sironen on toiminut kirjailijan töiden ohella luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden aikuisopettajana, Uudenmaan läänin kirjallisuuden ohjaavaana läänintaiteilijana, kriitikkona ja luokanopettajana. Hän on saanut omistautumisestaan kirjallisuudelle Suunta-palkinnon v. 2010.

Yhteiskuntatieteilijä ja opettaja Sinikka Paavilainen on käsitellyt teoksissaan raskaitakin teemoja kuten sotaa, tragediaa, moraalin merkitystä ja vallankäytön vastuuta. Hän on Espoon kirjailijat ry:n hallituksen jäsen.  

Pekka Syrjän monivaiheinen ura kuvataiteen parissa on käsittänyt monia tyylisuuntauksia. Hän itse arvelee huipun olevan vasta edessä ja muistelee lämmöllä Espoon kuvataiteilijoiden innostavaa yhteishenkeä sekä osaavia tekijöitä menneiltä vuosikymmeniltä lähtien.  

50 vuotta täyttävät Espoon kuvataiteilijat – Esbo bildkonstnärer ry sekä Espoon kirjailijat ry – Esbo författare ry järjestävät yhteisvoimin Taiteiden havinaa -näyttelyn Galleria Aarnin tiloissa osana Taidemaalariliiton Juhlanäyttelyt -tapahtumasarjaa. Se tuo esiin maalaustaiteen monimuotoisuutta ja suomalaisia taidemaalareita ja on osa Taidemaalariliiton 90-vuotisjuhlan ohjelmaa vuonna 2019.

Näyttelyä ja tapahtumapäiviä tukee Kauppaneuvos Otto A. Malmin lahjoitusrahasto.

Teoskuva: Eveliina Hämäläinen, One More Moonrise, ink on paper, 18x26cm, 2019