Top

Aulis Harmaala

29.6.2022 - 31.7.2022

Eilinen

Avajaiset tiistaina 28.6. klo 17-19. Tervetuloa!

Aulis Harmaalan näyttelyssä on nostalgisten tunteiden omakohtaista tulkintaa. Öljymaalaukset ja puuveistokset käsittelevät yhteiskunnan ja yksilön elämäntapojen muutoksia. Hän maalaa poron vaeltamassa pohjoisen hillasuolta Pasilan kautta Saharaan. Hakkuuaukean läpi virtaavasta purosta nousee krokotiili. Puu-ukolla on Nokian kännykkä ja öljymaalauksesta soitetaan lankapuhelimeen. Maaltamuutto, populäärikulttuuri ja pohjoisen maisemat ovat kuvien tarinoissa.

Nostalgia on monisävyinen selviytymismekanismi epävarmuuden aikoina. Kadonneen ajan haikailulla perustellaan poliittisia päämääriä, muovataan identiteettiä, etsitään lohtua, markkinoidaan tuotteita… Ihminen voi kaivata aikakausiin, joita ei ole elänyt. Vanhempana nostalginen itsetutkiskelu on mahdollisuus oman historiansa hyväksymiseen. Siten nostalgiset kokemukset ovat välineitä uusien asioiden ja muutoksien kohtaamiseen.

Näyttely tuo esille nostalgisten tunteiden yksilöllisyyttä, moninaisuutta ja tulkinnanvaraisuutta. Teokset virittävät keskustelua sekä yksilöllisistä että yhteiskunnallisista teemoista. Menneen kaipuuseen liittyvät myös hankalat muistot ja nykyhetken vastoinkäymiset. Nostalgia on lääkettä tulevaisuuden pelkoon, mutta sen avulla voi etsiä uutta ja oppia ajattelemaan toisin.


Aulis Harmaala on syntynyt vuonna 1966 ja suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Aalto yliopistossa 2011.

Harmaalan viime vuosien teoksiin kuuluvat maalaukset, esinekoosteet, installaatiot ja yleisöä osallistavat elementit. Taide on hänelle ajattelun, monipuolisen vuorovaikutuksen ja yhteiskunnallisen keskustelun väline.

Harmaalan teoksia on ollut esillä Muu ry:n ja Huudon gallerioissa. Hänen teoksiaan on mm. Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmissa.

teoskuva : Aulis Harmaala, Haloo! Öljymaalaus ja LM Ericsson puhelin, 35 x 40 cm, oil on canvas, 2022.

Kiitokset Taiteen Edistämiskeskukselle työskentelyn tukemisesta.

Aulis Harmaala ansioluettelo

Aulis Harmaala kotisivu

Aulis Harmaala Instagram


maisemamaalaus, jossa krokotiili syö miehne päätä
Aulis Harmaala, Kansallisromanttinen maisema, hakkuuaukea, öljymaalaus, 81 x 65 cm, 2021
puuveistos, Aulis Harmaala
Aulis Harmaala, Kansallisromanttinen maisema, hakkuuaukea, öljymaalaus, 81 x 65 cm, 2021