Top

Henri Tuominen

5.2.2020 - 1.3.2020

Maalauksia
Tervetuloa avajaisiin tiistaina 4.2. klo 17-19.

Galleria Aarnissa on esillä maalauksiani, jotka käsittelevät oman työskentelyni kahta pääaihetta: ihmishahmoja ja rakennuksia. Kaikki näyttelyssä olevat työni ovat kankaalle tehtyjä öljyvärimaalauksia, jotka ovat syntyneet loppuvuonna 2019 ja tammikuussa 2020.

Teosteni yhtenä lähtökohtana on muotokuvan perinne, joka kytkeytyy yhteiskunnallisiin valtarakenteisiin ja jota tutkailen maalauksen keinoin kriittisesti. Muotokuvat ovat perinteisesti esittäneet henkilöitä, jotka ovat käyttäneet poliittista, sotilaallista, taloudellista tai uskonnollista valtaa. Nykyään muotokuvan kohde voi olla vaikkapa viihteen supertähti tai taideteoksen tilaajan oma lemmikkieläin.

Osa näyttelyssä olevista teoksistani kuvaa rakennuksia, jotka muistuttavat arkisia tavallisia asuintaloja mutta ovat kuin kulisseja. Kodin pitäisi olla turvapaikka, mutta usein hyvin hoidetun pihan ja puutarhan taakse kätkeytyy todella synkkiä ja kipeitä asioita.

Kaikki esillä olevat maalaukseni käsittelevät vallan tai väkivallan ilmenemistä yhteiskunnassa joko rakenteellisella tai yksilöiden tasolla.

TYÖSKENTELYSTÄNI

Haluan työskennellä niin, että maalausprosessi on mahdollisimman vapaa, jolloin sattumanvaraisuudelle jää tilaa. Maalaan usein tummanpuhuvia ja ekspressiivisiä ihmishahmoja. Olen ajatellut ne eräänlaisiksi uhkan ja kuoleman symboleiksi. Viime aikoina olen käsitellyt teoksissani valtaa ja erityisesti väkivaltaa. Haluan taiteilijana tarkastella myös ihmisen synkempää puolta, koska niin sanotun yöpuolen kuvaaminen kertoo ihmisyydestä siinä missä kauneuden tavoittelukin. Ajattelen, että taiteilijan on kyettävä tuomaan esille yhteiskunnan varjopuolia, mutta itse taiteen ei kuitenkaan tarvitse olla julistavaa tai tympeän moralistista.

BIO
Henri Tuominen asuu ja työskentelee Turussa. Hän on valmistunut kuvataitelijaksi Turun Taideakatemiasta keväällä 2019, ja on keskittynyt taiteellisessa työskentelyssä pääasiassa maalausilmaisuun. Henrin taiteellinen lopputyö oli esillä Turun Taidehallissa keväällä 2019. Tuominen on Taidemaalariliiton kokelasjäsen ja Turun Taiteilijaseuran jäsen.

Ansioluettelo
Taiteilijan Instagram

Henri Tuominen maalaa esiin ihmisen synkempää puolta -Länsiväylä-lehti.

Kuva: Henri Tuominen, Bellum I, öljy kankaalle, 31,5 cm x 23,5 cm, 2020

Aamu, öljy kankaalle, 2019
Bellum III, öljy kankaalle, 2020