Top

Laura Pajunen

5.1.2022 - 30.1.2022

Sunnuntaineuroosi

Teoskuva: Laura Pajunen, Perhepotretti, öljy kankaalle, diptyykki 2 krt 100 x 120 cm, 2021

“Sunday neurosis, that kind of depression which afflicts people who become aware of the lack of content in their lives when the rush of the busy week is over and the void within themselves becomes manifest.”
―Viktor E. Frankl, Man’s Search for Meaning, 1946

Sunnuntaineuroosi (toisilla nimillä sunnuntaiahdistus tai sunnuntaimasis) kuvaa sitä ahdistavaa, levottomaksi tekevää tyhjää oloa, joka iskee arkiviikon kiireiden jälkeen kun olisi aika rentoutua. Arjen ahdingosta inspiraatiota ammentanut maalaussarja esittää passiivisia, näennäisen seesteisesti lepääviä ihmishahmoja, hitusen surrealistisissa tunnelmissa.

Maalaussarja sai alkunsa taiteilijan omakohtaisten arjen tyhjyyden kokemuksesta, sen sietämisestä, ymmärtämisestä ja ylittämisestä, mutta teoksissa käsitellään myös arjessa jaksamisen ja elämän mielekkyyden kokemisen kannalta merkittäviä arvoja: lepoa ja omaa aikaa.

Maalaukset ovat valokuviin pohjautuvien arkisten hetkien rekonstruointeja. Iso osa teosten ilmaisusta syntyy semirealistisesta, mutta kokeilevasta ja tunneilmaisua painottavasta värimaailmasta.


Laura Pajunen (1992, Ylöjärvi) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta keväällä 2019 ja opiskelee parhaillaan tekstiilisuunnittelua Metropolian Ammattikorkeakoulussa. 

Valmistumisensa jälkeen Pajunen on kuluneen kahden vuoden ajan keskittynyt öljyvärimaalaamiseen. Hän avasi taiteilijan uransa seitsemällä soolonäyttelyllä vuoden 2021 aikana, on osallistunut useaan ryhmänäyttelyyn ja myynyt teoksia yksityiskokoelmiin.

Ansioluettelo Laura Pajunen CV

Laura Pajunen kotisivut