Top

Petra Kallio

27.9.2023 - 22.10.2023

Landiđ Gá / Gá:n maa — Meren Luut

Tervetuloa avajaisiin tiistaina 26.9. klo 17-19,
avajaisissa on musiikkiohjelmaa sekä Petra Kallion performanssiesitys.

Gá:n maa, on aika ja paikka olevan ja olemattoman välissä, hetki tämän ajan ja iäisyyden reunoilla… valon ja pimeyden vaihtuessa laskuvedestä nousevaan. Gá on hyljehahmoinen viestin välittäjä, aallon kevyin kuiskauksin merilevien valtakunnasta suuntaviivoja näyttävä ja sanattomasti unessa opastava oraakkeli.

Gá:n maa on Kordelinin säätiön, Taiteen keskustoimikunnan, Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin avustusten turvin Islannin Länsivuonoilla käynnistynyt ja osittain Italiassa työstetty kokonaisuus, jonka teokset peilaavat Islannin luonnon valoin ja värein mielenmaisemaani ja piirtävät näkyviin sen Islannin, jonka haluan katsojien tavoittavan. 

Kokonaisuuteen kuuluu kahdessa osassa, Meren luut ja Maan syyt, installoituja puupiirrosvedoksia, puukaiverruksia, keraamisia teoksia ja taiteilijakirjoja laskuveden mailta, hylkeiden vuonoilta ja paikasta ajan; tämän hetken ja iäisyyden väliltä.

Puukaiverruksissani maailman äärellä valot, muodot ja maisemat sekoittuvat tyhjyyden rajattomuuteen, mittakaavan muutokseen ja suureen lakeuteen, jonka halkaisee viiva; valaan veteen piirtämä tai mustan hiekan kuohuista nouseva. 

Suurikokoisista puupiirrosgrafiikaninstallaatioista muodostuva Ga:n maa… ”hyljehahmoisen tiennäyttäjän valtakunta” hahmottuu näyttelytilaan sadunomaisena unen ja todellisuden rajapintaa koskettavana tilallisvisuaalisena kokonaisuutena, jossa katsoja kulkee osana laskuveden maan maisemaa. 

Tutkin kuvillani reunoja, mittaa ja ihmisen kokoa taivaan ja maan välissä. Harmaan eläimen liike aalloissa ja hiljaisuus äärettömän taivaankannen alla… kuinka vähällä ja pienellä nämä voi kuvata? 

Näyttelysarjani ensimmäinen osa Meren luut on esillä Galleria Aarnissa Espoossa syys-lokakuussa 2023 ja osa siitä Galleria G:n kuukauden taiteilijaesittelyssä samaan aikaan. Sarjan osa Maan syyt valmistuu alkuvuodeksi 2025.


Olen taidegraafikko ja työskentelen monella eri taidegrafiikan menetelmällä. Tähän näyttelyyn on valikoitunut pääosin puupiiroksia ja puukaiverruksia installoituina eri kokonaisuuksiksi. Uusimpana tekniikkana olen tutustunut kirjasinpainoon ja typografiaan. Haastan itseäni erityisesti vanhojen tekniikoiden taidoissa ja hallinnassa, ja pyrin tuomaan näitä esille ajassamme uusin tavoin. 

Työskentelyssäni näkyvät symbolistisesti teemat elämän hetkellisyydestä ja hauraudesta pukeutuen usein luonnonelementtien muotoihin. Nyt työskentelyyni on tullut uutena aiheena myös kuvalliset ja lyhyet sanalliset pohdinnat ikuisuudesta ja tärkeistä muistettavista hyveistä hyljehahmoisen Gá:n sanoin.

Kuva yllä: Petra Kallio, Gá:n maa, kirjasinpaino ja puukaiverrus vintage Magnani -paperille, 2023

Ansioluettelo Petra Kallio
Kotisivu Petra Kallio


Petra Kallion työskentelyä ja näyttelyä ovat tukeneet Taike-Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Svenska Kulturfonden ja Turun Taideyhdistys.

Petra Kallion työskentelyä ja näyttelyä ovat tukeneet Taike-Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Svenska Kulturfonden ja Turun Taideyhdistys.

kuva taiteilijakirjan kansilehdestä
Petra Kallio, Gá:n maa, taiteilijakirja (yksityiskohta), 2023
Yksityiskohta installaatiosta
Petra Kallio, Frelsi, (yksityiskohta installaatiosta), puukaiverrus japaninpaperille, 2023
yksityiskohtakuva installaatiosta
Petra Kallio, Gá Sin! Pidä Huolta!, (yksityiskohta installaatiosta), 2023