Top

Susanna Vuorio

10.8.2022 - 4.9.2022

Loppukesän rysäys

Tuon näyttelyyn maalauksia, joista useimmat ovat tänä vuonna valmistuneita. Jotkut teokset ovat valmistuneet muutamassa päivässä ja joitakin olen jatkanut jo useamman vuoden.

Työskentelen improvisoiden luonnostelematta ja maalaukset syntyvät omasta päästä: tajunnan tai alitajunnan virrasta, itse koetuista sekä nähdyistä tilanteista elämästä. Tämän vuoden tapahtumat maailmassa ajoivat minut pakenemaan aiheissa myös menneeseen elämään ja vaikeiden aiheiden työstö pysähtyi usein. Näyttelyn nimi “Loppukesän rysäys” tuli gallerian sijainnista, ostoskeskusten sloganeista ja tästä ajasta, kun tuntuu, että maailma on kohta rysähtämässä.

Maalaamalla yritän ottaa selvää, mitä täällä oikein tapahtuu. Maalatessa en koskaan tiedä mitä on tulossa. Minulla ei ole tarvetta noudattaa tiettyjä kaavoja tai sääntöjä, pikemminkin päinvastoin. Kaikki teokseni kuitenkin käsittelevät ihmisenä olemista. Työskentelytapani vuoksi maalaukseni ovat itsenäisiä, toisinaan hyvinkin erilaisia teoksia.

Olen viime aikoina ajatellut Willem de Kooningin sanoja teoksistaan ikään kuin ”väläyksinä” maailmasta. Ja sitä kuinka historia tuntuu toistavan itseään. Modernismi tuntuu yllättävän ajankohtaiselta taas. Katse yhteiskunnan tapahtumiin ja ihmiseen tuntuu oikealta nyt maailmassa, jossa tuntuu ylikorostuvan mukavuuden kuvatulva.

Yritän maalauksillani kertoa rehellisesti jotakin, mikä ei välttämättä ole aina kaunista, hauskaa tai näppärästi selitettävää niin kuin taiteelta usein odotetaan. Koen, että ekspressiivisen maalaamisen perinne on minulle vapaan ajattelun väline, keino sellaisten asioiden ilmaisemiseen, joita en osaa pukea sanoiksi. En halua vaientaa taikka kaunistelemalla peitellä niitä, vaikka se voisikin olla kannattavaa.

Työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Taiteen edistämiskeskus


Susanna Vuorio on kotoisin Lahdesta, josta hän lähti opiskelemaan Helsinkiin, valmistuen 2006 Vapaasta Taidekoulusta taidemaalariksi. Aalto-yliopiston kuvataiteen maisteriopinnot keskeytyivät perheen muuttaessa Turkuun. Työskentely jatkuu edelleen Turussa Suomen Taitelijaseuran Ateljeesäätiöltä vuokratulla työhuoneella Taiteen talossa Rettigin vanhassa tupakkatehtaassa.

Vuonna 2005 Vuorio voitti nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun 1.palkinnon The Art of Analyste teoksellaan ”Klo 6.25 tiskaus”. Arkisten aiheiden käsittely ekspressiivisellä maalaamisella on jatkunut opiskeluajoilta saakka. Maalauksissa olevat figuratiiviset hahmot ovat usein tunnistettavissa arkisissa tilanteissa. Päätyöskentelyvälineenä hänellä on öljymaalaus, mutta toisinaan teoksiin on myös yhdistynyt installaatio-osioita mm. valvontakameroita, vuoronumerolaitteita taikka leivänsulkijoita.

Valmistuttuaan taidemaalariksi Vuorio on järjestänyt säännöllisesti yksityisnäyttelyitä ja osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin maamme gallerioissa sekä museoissa. Vuorion teoksia on mm. Suomen Valtion, Tampereen Taidemuseon,  Wihurin säätiön, Art of Baswaren ja yksityisissä kokoelmissa.

Teoskuva: Susanna Vuorio, Annan pub 1 / Anna´s pub 1, öljy mdf-levylle, 112 x 85cm, 2022 

Susanna Vuorio, ansioluettelo

Susanna Vuorio, kotisivut

Muista myös tapahtuma Espoo-päivänä, lauantaina 27.8. klo 14
– Susanna Vuorion taiteilijahaastattelu klo 14.00.
– Haastattelun jälkeen esiintyy elektroninen kitarakokoonpano
Ydinontelo (Julius ja Pekka Jääskeläinen).
Galleria on avoinna klo 16 saakka. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.